У Рясному знайшли трьох гадюк. Чому вони там з’явилися і як вберегтися

10892 0
Найчастіше люди вбивають помилково зовсім не отруйних змій, а дуже корисних для екосистем вужів та мідянок.
фото: олександра сладкова/фейсбук

фото: олександра сладкова/фейсбук

На території мікрорайону Рясне-2 знайшли трьох гадюк. Їх впізнав зоолог-серпентолог Тарас Гринчишин, однак на момент огляду вони були вже мертвими. Як повідомила в себе на Фейсбуку керівниця управління екології і природних ресурсів ЛМР Олександра Сладкова, через це експерт також проведе у школах Рясного, де знайшли змій, урок-роз'яснення.

Читайте також: Як уберегтись від львівських комарів. Поради експертки

Зі слів Тараса Гринчишина, є дві причини, чому отруйні змії з’явилися в Рясному. По-перше, – клімат стає сприятливішим (теплішим, вологішим в певні критичні для змій періоди року), відтак змій стає періодично більше. По-друге, – розорювання і господарювання території дикої природи призводить до того, що дикі тварини витискаються з середовища їх звичного перебування в пошуках хоч якихось умов. Умови міст, особливо околиць і парків, стають для них більш сприятливими, ніж розорана заміська територія. Крім того, фізично населені пункти розширюються і поглинають ареал дикої природи.

Фахівець також пояснює, що слід робити, якщо побачили змію. Насамперед, не намагатися вбити її, це небезпечно для вас та тих, хто може перебувати поруч. Найчастіше люди вбивають помилково зовсім не отруйних змій, а дуже корисних для екосистем вужів та мідянок. Отруйні теж є отруйні в різній степені і мають свою нішу в екосистемі.

Читайте також: Як уберегтись від львівських комарів. Поради експертки

Тому радять не панікувати, а якщо ви перебуваєте далеко поза межами населеного пункту, то обійти, за бажання оглянути з відстані від 2 метрів.

Якщо побачили змію в межах населеного пункту – сфотографувати чи записати відео і терміново зателефонувати на Гарячу лінію міста або черговому ДСНС, повідомити координати. Детальніше про те, як розпізнати отруйну змію та що робити при зустрічі з нею, читайте за посиланням.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!