В Україні змінили процедуру зарахування до дитсадків. Чи торкнеться це львів'ян

1758 0
Приналежності садка до місця проживання у Львові не буде, оскільки це обмежує батьків.
фото: www.minipedia.org.ua

фото: www.minipedia.org.ua

Попри те, що в Україні змінили процедуру зарахування до дитсадків та встановили так звану пріоритетність для дітей, які проживають на території обслуговування закладу дошкільної освіти, які є братами і сестрами тих, хто вже відвідують цей заклад, у садках Львова такі нововведення не діятимуть. Про це Тvoemisto.tv розповіла керівниця управління освіти ЛМР Зоряна Довганик.

Читайте також: У садках Львова встановлюють камери спостереження та відмовляються від сторожів

«До положення про заклад дошкільної освіти справді Кабмін затвердив зміни, яким доповнив перелік категорій дітей, які мають право на першочергове зарахування до державних чи комунальних садочків. Наше положення про зарахування у садки розроблене ще 2017 році, але щороку ми обговорюємо та консультуємося з громадськістю, а якщо є зауваження батьків, то вносимо зміни. Проте, усіх вимог виконати не можемо. Зокрема, тієї, що діти мають бути зараховані у садки за територією обслуговування», – каже Зоряна Довганик.

За її словами, це не зовсім правильно, оскільки зараз багато батьків водять дітей у ті садки, які наближені не до домівок, а до місця роботи.

«Часто батьки працюють у центрі Львова, тож воліють дітей водити поблизу своєї роботи. Тому не вважаю за доцільне вводити таку прив’язку. Навпаки – даємо батькам можливість обирати, куди саме вони хочуть водити дитину», – доповнює освітянка.

Читайте також: У Львові зросла вартість за харчування у дитсадках

Усе решту, що прописано у положенні, за словами Зоряни Довганик, буде дотримано. Зокрема, те, що першочергово будуть зараховуватися діти з числа внутрішньо переміщених осіб, мають статус дитини, яка постраждала від воєнних дій і збройних конфліктів, ті, які опинилися у складних життєвих обставинах тощо.

Загалом, в електронній черзі до зарахування уже є 6 тис. зареєстрованих дітей, хоча ще минулого року у списку було більше 9 тис. дітей.

Довідково

Згідно з новими правилами та положеннями про установи дошкільної освіти, що регулюють процедуру зарахування в дитячі садки і відповідну пріоритетність, Кабінет міністрів України затвердив першочергово зараховувати дітей, які:

  • проживають на території обслуговування державного, комунального закладу дошкільної освіти (у разі встановлення території засновником закладу);
  • є рідними (усиновленими) братами або сестрами дітей, які вже здобувають дошкільну освіту в цьому ж дитсадку;
  • є дітьми працівників цього ж дитсадка;
  • належать до категорій дітей з особливими освітніми потребами, що зумовлені порушеннями інтелектуального розвитку та/або сенсорними та фізичними порушеннями;
  • належать до категорій дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які влаштовані під опіку, у прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу, патронатну сім’ю, а також усиновлених дітей (якщо батьки дитини не зберігають таємницю усиновлення);
  • перебувають у складних життєвих обставинах та знаходяться на обліку в службах у справах дітей;
  • є внутрішньо переміщеними особами або мають статус дитини, яка постраждала від воєнних дій і збройних конфліктів.

Також оновлене Положення конкретизує процедуру зарахування дітей до інклюзивних груп у садочках. Якщо в садочок зараховують дітей з особливими освітніми потребами, то обов’язково має бути створена інклюзивна або спеціальна група в дитсадку. Батькам до заяви про зарахування дитини до дитсадка додають висновок інклюзивно-ресурсного центру про комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини.

При поданні заяви про зарахування дитини до дитсадка батьки мають пред’явити оригінал документа, що підтверджує право на першочергове зарахування дитини. Якщо таке право не підтверджено, дитина зараховується до закладу на загальних підставах.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!