Законно чи ні. У Садового кажуть, що громади уже тепер Львівської МТГ торік роздали землі на 600 млн

2224 0
Серед тих, хто найбільше роздав ділянок, Дубляни (майже 77 га), Гряда (понад 62 га), Рясне-Руське (60 га).
Фото: Plus.lviv.ua

Фото: Plus.lviv.ua

Департамент містобудування ЛМР проаналізував земельні ухвали всіх 10 сільських і міських рад, які з 1 січня приєдналися до Львова. Там виявили, що понад 300 га землі громади роздали без земельних торгів у приватну власність безоплатно. За орієнтованими підрахунками експертів, вартість розданих земель становить 630 млн грн, які могли б бути залучені до місцевих бюджетів. Про це повідомив заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач.

Читайте також: У Львові затвердили 9 маршрутів, які курсуватимуть до містечок та сіл львівської ОТГ. Перелік

«Гаражні кооперативи, активне садівництво на папері – всі ці схеми ми виявили. Усі цифри показали незалежним земельним експертам. Експерти взяли до уваги цільове призначення розданої землі, її місцезнаходження, розмір і конфігурацію, а також ринковий попит на ці ділянки в конкретному регіоні. Загальна цифра – понад 300 га землі за минулий рік. Їх просто громади тепер уже Львівської МТГ роздали, віддали безоплатно в приватні руки. І, звісно, бюджети сіл і містечок не отримали ні копійки», – говорить Любомир Зубач.

За його словами, у Львові роздають ділянки по кілька сотих до існуючих садиб львів'ян, які переважно й так перебували у їхньому фактичному користуванні. Минулого року, каже заступник Садового, таких ділянок виділили не більше 1 гектара. Загальна площа Львова становить 14 895 га, а загальна площа МТГ (без території Львова) – 16 400 га.

Любомир Зубач заявляє, що серед тих, хто найбільше роздав ділянок, Дубляни (майже 77 га), Гряда (понад 62 га), Рясне-Руське (60 га). При цьому, каже Любомир Зубач, якщо дивитися на вартість землі, то найбільше недоотримав бюджет Винників (32 потенційні мільйони за 7,1 га), Брюховичів (25 потенційних мільйонів за майже 3 га) і Рясне-Руської (майже 19 мільйонів за 8, 4 га). Водночас землю під будівництво гаражів торік роздавали у Винниках (11 ділянок), Брюховичах (9 ділянок), Дублянах (1 ділянка), Малехові (1 ділянка).

Читайте також: Кабмін затвердив Львівську ОТГ із Винниками та Брюховичами

Як пояснив Тvoemisto.tv ексголова Дублян Василь Попович, земельні ділянки, про які заявляють у Львівській міській раді, люди оформили на законних правах. Коли місто запросило інформацію про роздачі ділянок, звісно, вони усе подали.

«Не знаю за якими даними, але у мерії вказують, що земель, які б вони могли продати, ми роздали на мільйони. Але Андрій Садовий не розуміє одного – Дубляни – це не був колгосп. Раніше у нас не було розпаювання земель. Тобто, люди користувалися земельними ділянками і городами, але їм не дозволяли приватизувати. А тепер почали активно це робити. Або люди раніше отримали ділянку під забудову, але кадастрових номерів не велося. У якийсь момент вони стикнулися з ситуацією, що хочуть подарувати сину / доньці чи навіть продати землю, а могли це зробити лише після оформлення документів на землю. Тому й люди стали масово оформляти землю. Вони мали право на цю землю, адже ще з діда-прадіда нею користувалися!», – каже Василь Попович.

За його словами, хтось оформляв ділянку біля свого будинку, де вже жив з десяток років, хтось присадибну ділянку, інші – дачну.

Крім того, майже 100 земельних ділянок у Дублянах роздали учасникам АТО та переселенцям. Зокрема, кожен з учасників українсько-російської війни отримав по пів гектара землі.

Загалом, як зазначив Василь Попович, зараз фактично Дублянами не керує ніхто. «Головою Дублян я працював дві каденції – 10 років. У мене та секретаря була виборна посада, тому ми склали повноваження. А 18 працівників, які там залишилися, попередили, що працюють до 29 березня. Зараз тут не має ні старости, ні голови. У Львові затягують процес призначення. Відомо, що у Верховну раду подали законопроєкт, щоб старости не були членами виконкому», – каже співрозмовник.

Оформили законні землі, якими раніше користувалися, й жителі Винник.

«Те, що називають у Львові роздачею земель – насправді, є звичайним документальним оформленням людьми земель, які їм належали. У Львові це побачили інакше і вважаю, що такі заяви є дуже голослівні», – каже Тvoemisto.tv ексмер Винник Володимир Квурт.

За його словами, Винники чи не найбільше виділили земельних ділянок для учасників АТО. Зокрема, їм передали цілий квартал і додатково ділянки під гараж.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!