СБУ ідентифікувала польських фанатів, що палили фаєри на цвинтарі Орлят у Львові

2081 1
Спецслужби отримали відео з чотирьох камер спостереження на кладовищі.
Фото: kibiceslaska.pl

Фото: kibiceslaska.pl

Служба безпеки України ідентифікувала громадян Польщі, які 4 листопада запалили фаєри на цвинтарі Орлят, що на Личаківському кладовищі у Львові. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Читайте також: Затриманого за провокацію на Личаківському цвинтарі оштрафували на 85 грн

Зокрема, працівники СБУ вивчають і перевіряють всі матеріали щодо інциденту, а фото- та відеоматеріали, які отримали з чотирьох камер спостереження на цвинтарі Орлят, скерували на експертизу.

«Заходили 13 людей не через центральний вхід, приїхали на бусі. Акція несанкціонована, час запалення фаєрів тривав 1 хвилину і 15 секунд. А загалом все "дійство" тривало 4 хвилини. Виходили по кілька осіб через центральний вихід»,– розповів директор Личаківського цвинтаря Михайло Нагай.

Водночас, голова Львівської облради Олександр Ганущин вимагає заборонити в’їзд членам вроцлавського ультрас і називає цю акцію «антиукраїнською».

Нагадаємо, про акцію повідомили 9 листопада на сайті Kibiceslaska.pl. Польські футбольні фанати з Вроцлава запалили фаєри та розклали банер перед могилами на цвинтарі Орлят у Львові. Таким чином вони відзначили 100-річчя оборони Львова поляками від армії ЗУНР. 

Додамо, Львівська обласна рада ухвалила резолюцію, в якій вимагає від міської влади та правоохоронних органів усунути скульптури левів з написом «Тобі, Польща» на цвинтарі Орлят. У МЗС Польщі висловили протест з цього приводу і заявили, що рішення про знесення можуть ухвалювати в Києві, а не у Львові. Президент Польщі Анджей Дуда закликав Президента України Петра Порошенка втрутитись у справу з левами на цвинтарі Орлят.

Довідка

Цвинтар Орлят у Львові – це поховання польських учасників боїв проти ЗУНР у 1918-1919 роках та проти більшовиків у 1920 році. Після взяття Львова радянськими військами, цвинтар поступово руйнували та майже знищили у 1971 році. Меморіал вдалось відновити у 2005 році.


Читайте також:
14 Листопада, 2018 12:45
Олександра Вважаю, дуже мудро повелася СБУ, що зафіксувала цю подію мовчки, бо організатор скоріш за все розраховував на галас. А організатор - фсб, тут до ворожки не ходи
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!