У селі на Львівщині демонтують погруддя Пушкіну

1763 0
Сучасне погруддя спорудили у 1988 році.
Фото: Вікіпедія

Фото: Вікіпедія

У селі Заболотівці Львівської області прийняли рішення про демонтаж погруддя російському поету та драматургу Олександру Пушкіну. Відповідне рішення ухвалили на сесії Жидачівської міської ради. Про це повідомив співзасновник проєкту «Декомунізація. Україна» Вадим Поздняков.

Читайте також: Всередині Монументу Слави у Львові знайшли записку. Фотофакт

«Найближчими днями його ж і демонтують. Це вже буде четвертий Пушкін, якого демонтують», – повідомив він на своїй сторінці у Фейсбук.

Пам'ятник О. Пушкіну встановили, за різними свідченнями, у період між 1908 та 1916 роками, утім австрійська влада його зруйнувала. Сучасне погруддя звели на майданчику перед місцевою школою у 1988 році. Скульптором виступив Валентин Подольський, а архітектором Олександр Матвіїв.

Читайте також: «Є всі ознаки геноциду українського народу», – директорка «Території терору»

Нагадаємо, що у Львові демонтували останні фрагменти Монументу слави – скульптури «Батьківщини-матері» та радянського Воїна. Демонтаж монумента коштував місту майже 300 тисяч гривень. Сам процес демонтажу Монументу слави почався ще у 2018 році. Львівська міська рада визнала його аварійним. У березні 2019 року знесли 30-метрову стелу, де було 5 горельєфів радянських солдатів. Зараз вони на зберіганні у музеї «Територія терору». У квітні 2021 року продовжили демонтаж., а у липні завершили переміщення останніх горельєфів монументу.

Над створенням Монументу слави свого часу працювали відомі львівські скульптори Дмитро Крвавич, Еммануїл Мисько та Ярослав Мотика. Горельєфи виготовили на Львівській кераміко-скульптурній фабриці, а дві скульптури – Берегині і воїна – на вагонно-паровозному заводі. Авторам вдалося створити нетиповий на той час пам’ятник, на якому є приховані українські національні елементи.

Водночас, за словами львовознавця Петра Радковця, Монумент Слави у Львові звели на місці цвинтаря, проєкт затверджували у Москві, а символізував він силу радянської влади. Детальніше про демонтаж Монументу слави та його місце в історії, читайте у матеріалі.

 

 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!