У Шевченківському гаю відреставрували стодолу 19 століття під ґонтовим дахом. Фото

1245 0
Стодолу перевезли колись з гірської частини Львівської області, села Либохора.
фото: Івана станіславського/твоє місто

фото: Івана станіславського/твоє місто

У Музеї народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького завершили реставрацію одного з найбільших експонатів – парафіяльної стодоли 19 століття під ґонтовим дахом. Стодолу перевезли колись з гірської частини Львівської області, села Либохора. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив заступник директора музею з наукової роботи Сергій Ципишев.

«Її слід було перекрити, бо довший час вона стояла під поганим покриттям. Це так звана гонта, дерев'яна дахівка, близько 50 тисяч гонтинок пішло на перекриття. Кожна мала бути зроблена вручну… Після перекриття даху їх вкрили шаром ропи (сирої нафти), яка традиційно використовувалась для цього. Стояти вона може довго, якщо збережена структура і поновлювати її, навіть до 50 років», – каже він.

Читайте також: Коли у «Шевченківському гаю» добудують інформаційний центр

Процес перекриття даху тривав з червня цього року. Майстри намагалися максимально зберегти технологію та автентичний стиль.

Читайте також: Як жили древні лемки та бойки. 8 експонатів Шевченківського гаю. Фото

«Кожну ґонтинку треба було вручну підбити. Перекривається дах в кілька шарів, особливо важко перекривати кути, щоби там не було протікання надалі. Водночас із пошуком майстрів пробелем не було. Зараз багато закладів та баз відпочинку в горах намагаються створити в себе такий псевдоавтентичний стиль», – додав Сергій Ципишев.

Додамо, що в травні 2021 року Музей розпочав благодійний проєкт «Купи ґонтину – врятуй стодолу», за яким кожен міг долучитися до збору коштів на реставрацію. Перші кошти були зібрані саме таким чином, згодом Львівський скансен отримав благодійні внески від декількох компаній, але основна частина використаних фінансів – це гроші із вхідних квитків.

Нагадаємо, наприкінці жовтня Михайла Закопця офіційно призначили директором Музею народної архітектури і побуту у Львові імені Климентія Шептицького. До цього він деякий час виконував обов'язки директора.

Ольга Коваль

Фото Івана Станіславського/Твоє місто

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!