У «Шевченківському гаю» знімають фільм про гучну акцію ОУН. Фоторепортаж

2712 0
Тут знімають фільм про члена ОУН Миколу Лемика.
Фото зі зйомок фільму

Фото зі зйомок фільму

На території Музею народної архітектури і побуту у Львові імені Климентія Шептицького проходять зйомки художнього історичного фільму «Лемик».

Читайте також: На Львівщині тривають зйомки кіносеріалу про заборонене кохання

Фільм знімає священник-кінорежисер отець Михайло Греділь (псевдо «Апостол») – парох Храму Благовіщення у Городку (УГКЦ), капелан та керівник ГО «Апостольська Чота».

Отець Михайло Греділь

Останніх кілька років він працює над створенням історико-документальних стрічок. Цікаво, що у фільмах о. Михайла на рівні з професійними акторами беруть участь і парафіяни, і депутати, і відомі історики Львівщини.

Історична основа кінострічки – визвольні змагання під проводом ОУН та атентат проти секретаря консульства СРСР у Львові 1933 року, виконавцем якого став член ОУН Микола Лемик.

Читайте також: Наймасштабніші кінофільми, зйомки яких проходили у Львові. Перелік

Творці фільму закликають львів'ян долучитись до фільму, допомогти із костюмованим одягом та за можливості підтримати фінансово (реквізити для допомоги: 5168 7427 1336 8235).

Довідка

21 жовтня 1933 року 18-річний Микола Лемик здійснив атентат на секретаря консульства СРСР у Львові Олексія Майлова. Метою акції було привернути увагу світу до трагедії Голодомору на Великій Україні. 21 жовтня 1933 року на вулиці Небиряка 22 (нині Івана Котляревського 27) пролунав один постріл. Після вбивства оунівець лишився на місці і здався поліції, щоб під часу суду заявити про злочини радянської влади проти українців. Поліції він скаже, що є представником ОУН і здійснив ці постріли в обороні мільйонів українців, які стали жертвами тоталітарного режиму.

Микола Лемик під час процесу у Львівському окружному суді

Фото Марії Ковалишин

 

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!