У школах Львівщини проживає ще близько 7 тисяч переселенців

1488 0
У липні відселити всіх ВПО зі шкіл навряд чи вдасться.
Фото: tmcinfo.com.ua

Фото: tmcinfo.com.ua

У навчальних закладах Львівщини тимчасово проживають близько 7 тис. внутрішньо переміщених осіб. Зараз для них шукають відповідні житлові приміщення, аби відселити, а у школах з 1 вересня відновити офлайн-навчання. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомила начальниця відділу дошкільної, загальної середньої освіти та позашкільної роботи департаменту освіти Львівської ОВА Ірина Сислюк.

«У пікові періоди воєнного стану (наприкінці березня –  у квітні-травні) у навчальних закладах Львівської області мешкали навіть до 25 тисяч переселенців. Частина з них повернулася додому, хтось виїхав за кордон або відселився. Але ще чимало залишилося. Таких близько 7 тисяч», – каже вона.

Читайте також: У 80-ти школах Львова тимчасово проживають переселенці

У скількох школах досі мешкають переселенці, точно не відомо, адже ці цифри щоразу змінюються. Здебільшого, це у Сокальському, Червоноградському, Дрогобицькому районах. Якщо раніше у школах мешкали переважно люди з Київщини, Харківщини та Сумщини, то зараз більшість з них – жителі Херсонщини, Миколаївської, Запорізької областей, а також Луганщини та Донеччини.

За словами Ірини Сислюк, для тих, хто досі залишається мешкати у школах, шукають різні варіанти переселення. Це можуть бути кімнати у закладах охорони здоров’я, гуртожитках та приватне житло у сільській місцевості, яке пустує.

«Процес йде доволі складно, тому у липні відселити всіх ВПО зі шкіл навряд чи вдасться. Будемо старатися це зробити бодай до кінця літа. На це є кілька причин – частина переселенців не надто охоче погоджується з’їжджати, особливо у приватний сектор. Тут їх забезпечуємо житлом, теплом, харчуванням, а там доведеться самостійно вести господарство. Ще частині людей пропонуємо повертатися додому, якщо території, де вони жили, є звільненими, але також вони це роблять неохоче», – додає освітянка.

Читайте також: У школах Львова тимчасово проживають майже 4000 переселенців

За повідомленням Львівської ОДА, зараз на Львівщині ремонтують шість гуртожитків, де тимчасово проживатимуть вимушені переселенці. На реконструкцію будівель з обласного бюджету виділили 4,9 млн грн, що дасть змогу провести поточні ремонти. Усі роботи відбуваються в межах Програми реалізації пріоритетних інфраструктурних проєктів у Львівській області. Відповідно до Програми передбачили ремонти у 22 гуртожитках області.

С наразі Tvoemisto.tv також очікує на коментар Львівсько міськради щодо того, скільки внутрішньо переміщених осіб проживають у навчальних закладах Львова і куди та коли їх планують відселити. Напередодні під час стріму Tvoemisto.tv в.о. директора департаменту гуманітарної політики ЛМР Євген Бойко казав, що до 15 липня у планують виселити вимушених переселенців, які нині мешкають у приміщеннях шкіл. Для них шукали та готували місця, де ті зможуть мешкати

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!