Вода у школах, доставка їжі і менше часу на гаджети. Що змінилося для шкіл Львівщини з 1 січня

7756 0
В області також потрібно більше «Школяриків», аби довозити усіх учнів з віддалених районів.
Фото: Studio City, Los Angeles, United States

Фото: Studio City, Los Angeles, United States

Ось уже місяць, з 1 січня 2021 року, в Україні набрав чинності новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти. Відповідно до нього, в освітньому процесі ввели певні зміни. Зокрема, це стосується довезення до школи, харчування та недопустимусть шкільних вбиралень на вулиці.

Читайте також: WI-FI та облаштовані внутрішні санвузли в школах. Що ще має змінити новий санітарний регламент

Як повідомила у коментарі Тvoemisto.tv провідна спеціалістка департаменту освіти і науки Львівської ОДА Леся Босак, зміни до санітарного регламенту не вносили десятки років, і зараз вони дуже на часі.

Довезення учнів

Відтепер учні, які проживають на відстані понад 2 кілометри від закладу освіти, мають бути забезпечені транспортом для підвезення до школи. Раніше відстань, на якій потрібно було забезпечувати підвезення учнів, становила 3 кілометри. Це, за словами Лесі Босак, дещо ускладнить ситуацію та розробку маршрутів, які вже є затверджені. Також буде потрібна більша кількість автобусів «Школярик», якими можна довозити учнів.

«Минулого року нам вдалося закупити 54 нових автобусів. Зараз парк налічує 398 «Школяриків», щоправда близько 10 автобусів перебувають на капітальному ремонті, тому не можуть слугувати для безпечного перевезення учнів. Потреба була й до того – приблизно на рівні 4%, а після введення санітарного регламенту ще збільшиться», – каже співрозмовниця.

За її словами, найгірша ситуація в гірських районах. Деякі учні змушені добиратися до навчального закладу по 7 кілометрів. Цього року у планах придбати 31 автобус «Школярик».

Читайте також: Без цукру, без хліба немає обіду. Як змінити меню у львівських школах

Харчування і питний режим

Певні зміни стосуються харчування учнів. Особлива увага у Санітарному регламенті приділена контролю за вживанням цукру та солі.

Також у шкільному буфеті заборонені кондитерські вироби із підвищеним вмістом цукрів, морозиво, вироби з кремом та харчові концентрати, газовані напої (солодкі, енергетики), кава і кавові напої, снеки з високим вмістом солі, синтетичних барвників, підсолоджувачів та підсилювачів смаку.

Із нововведень, то, за словами Лесі Босак, тепер дозволений кейтеринг – довезення готової їжі до закладів загальної і середньої освіти.

Передбачено також можливість забезпечувати харчування для учнів з особливими дієтичними потребами (безглютенове, безлактозне харчування).

«На жаль, є діти, які не можуть вживати певний продуктів, тому тепер передбачена організація дієтичного харчування. Аби це стало можливим, у навчальний заклад потрібно надати медичну довідку від сімейного лікаря», – каже освітянка.

У яких саме навчальних закладах і скільки дітей отримуватимуть таке харчування наразі не відомо, адже навчальний процес розпочався лише тиждень тому.

Читайте також: Скільки шкіл на Львівщині не мають внутрішніх вбиралень, що вимагатиме з 1 січня санітарний регламент

Більше уваги у новому документі приділено організації питного режиму. Тепер він має бути доступний упродовж всього періоду перебування у школі. Це можуть бути кулери із питною водою у класах та інших приміщеннях школи, фасована вода в індивідуальних пляшечках, додатково фільтрована за допомогою спеціальних установок вода із господарсько-питного водогону.

Туалети лише у приміщенні

У закладах освіти відтепер повинні бути облаштовані лише внутрішні туалетні кімнати із підведеною холодною та гарячою водою, а також встановлені диспенсери із рідким милом та паперовими рушниками. Відтак вуличні туалети вигрібного типу мають піти у минуле.

Для Львівщини це наразі залишається проблемою, адже ще у 17 навчальних закладах області є саме надвірні туалети.

«На Львівщині сьогодні є 17 надвірних вбиралень. Найбільше, у Старосамбірському та Турківському районі. Такі туалети переважно є малокомплектних початкових школах», – зазначає Леся Босак.

Навчальне навантаження, домашні завдання та інтернет

За новим регламентом заняття мають розпочинатися не раніше 8:00, а для другої зміни не пізніше 14:00. Також для учнів 1-2 класів рекомендували відмовитися від домашніх завдань, а для учнів 10-11 класів час виконання завдань для домашньої роботи не має перевищувати 2 години (замість 4 годин, як було у попередньому документі).

Щодо організації другої зміни, то учні 1-4 класів мають навчатися лише в першу зміну.

Також тепер, за словами Лесі Босак, для учнів обмежили час на використання гаджетів: 

  • для учнів 1 класів – не більше 10 хвилин;
  • для учнів 2-4 класів – не більше 15 хвилин;
  • для учнів 5-7 класів – не більше 20 хвилин;
  • для учнів 8-9 класів – 20-25 хвилин.

Читайте також: Учнів більше не залучатимуть до прибирання класів

Прибирання школи учнями

За старими правилами учні 2-4 класів могли брати участь у прибиранні території школи, а учні 5-12 класів – у генеральному та щодобовому поточному прибиранні ділянки (підмітати, очищувати від снігу, саджати дерева). 

У новому регламенті ж цей дозвіл зник, є лише правило: під час самообслуговування учні повинні тримати власне робоче місце в чистоті та прибирати за собою сміття. 

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!