У США оголосили про надуспішні масштабні випробування вакцини від Covid-19

2310 0
За даними розробників – компаній Pfizer та BioNTech – ефективність препарату може сягати 90%, що значно надійніше за вакцину від грипу.
ілюстративне фото: politeka.net

ілюстративне фото: politeka.net

Американська компанія Pfizer сьогодні, 9 листопада, оприлюднила перші результати пізнього етапу досліджень своєї вакцини від Covid-19, розробленої спільно з німецькою компанією BioNTech. Про це повідомляє The New York Times.

За даними випробування вакцини на добровольцях, які отримали по дві дози протягом трьох тижнів, вакцина є цілком безпечною – спостереження за ними тривали два місяці. А головне, кажуть в компанії, усе вказує на те, що ефективність вакцини становитиме понад 90%. А це – надійніше, ніж звична вакцина від грипу і ставить вакцину Pfizer від Covid-19 в один ряд із високоефективною дитячою вакциною від кору. Деякі науковці кажуть, що вражені, адже розраховували на ефективність щонайбільше у 55%.

Утім, невідомо, наскільки тривалим є ефект вакцинації.

Читайте також: Нам бракує мишей. Як у Львові розробляють вакцину від коронавірусу

NYT зазначає, що дані про ефективність та безпечність вакцини оприлюднили в пресрелізі компанії, а не в науковій статті. Наразі американське Агентство з безпеки медичних препаратів (FDA) буде перевіряти всю інформацію, що може зайняти тижні. Також у FDA мають з'ясувати, чи зможе виробник випускати мільйони доз вакцини і зберігати їхню безпечність.

Водночас Pfizer уже подала FDA запит на екстрений дозвіл на вакцину до кінця місяця, щоб до кінця року випустити кількість доз, необхідну для вакцинації 15-20 млн людей.

«Це історичний момент. Ситуація з пандемією була руйнівна і ми поставили собі мету, якої ще ніхто ніколи не досягав – створити вакцину протягом року», – каже Катрін Дженсен, віце-президентка компанії Pfizer і керівниця досліджень.

Читайте також: В Україні заборони планові операції та госпіталізації через поширення Covid-19

Дослідження триватимуть і надалі. У них вже задіяно 44 тисячі добровольців. Зараз у світі на пізніх стадіях дослідження перебувають ще 11 розробок вакцини від Covid-19.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!