У Стрийському парку облаштують масштабну клумбу з регіонами України. Візуалізація

1933 0
Кожну місцевість представлятимуть характерні для неї рослини.

У Стрийському парку планують облаштувати велику клумбу «Від Криму до Карпат», де на кількох ділянках-просторах висадять рослини, які притаманні різним місцевостям в Україні. Клумба стане найбільшою у парку. Про це повідомили у пресслужбі ЛМР.

Клумба складатиметься з кількох ділянок-просторів, розділених доріжками – зони Карпат, Криму та степів. Наприклад, червону руту, цвіт папороті, дзвоники карпатські, нарциси, бузульник та злаки заплановано висадити на частині клумби, яка уособлюватиме Карпатський регіон. Зона Криму та південна частина будуть представлені ароматами ялівцю, сосни кримської, гіацинтів. А влітку сюди хочуть виносити тропічні рослини з оранжереї Стрийського парку. Троянди, лікарські лугові трави та злаки зустрічатимуть відвідувачів у степовій зоні.

Читайте також: У Стрийському парку облаштують громадський простір та тимчасову сцену

Авторкою ідеї клумби є мешканка Маріуполя Наталя Гончарова, яка з початком російської агресії приїхала до Львова. У рідному місті жінка займалася ландшафтним дизайном.

«На створення клумби, де різні частини України будуть представлені характерними для цих регіонів рослинами, надихнув сам Стрийський парк. Коли заходиш у парк з центральної частини, то ліворуч є схили, каскад потічків - що все разом асоціюється із Карпатами. Праворуч, з південної частини парку, розташовано оранжерею, де ростуть південні рослини, а посередині парку – степова зона. Окрім того, парк є пам‘яткою садового-паркового мистецтва загальнодержавного значення. За такого статусу йому пасуватимуть рослини, які представлятимуть різні широти нашої держави», – каже авторка майбутньої клумби.

Клумбу мають намір облаштувати біля пам‘ятника Яну Кілінському та каскаду струмків. Ідею планують втілювати вже незабаром. Для цього наразі готують тендер на виконання робіт. Крім того, вже є візуалізація вхідної групи в парк «Від Криму до Карпат».  

Нагадаємо, що у Львові облаштують громадський простір з відпочинковими місцями та тимчасову сцену у межах алеї Стрийського парку. Простір та сцена діятимуть до кінця жовтня 2022 року на місці фонтану з русалками, який не працює. Йдеться про територію, де поруч у модульних будиночках проживають вимушено переселені українці.

Додамо, що в одному з парків Львова відкрили контейнерне містечко для 350 вимушено переміщених осіб. Це – спільний проєкт України та Польщі, який у квітні презентували за участі прем'єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького та міністра розвитку громад і територій України Олексія Чернишова. Також контейнерне містечко облаштували на вулиці Пулюя та на пр. Червоної Калини.

Юлія Осим

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми - про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста– дивіться на нашому YouTube-каналі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!