У судах Львівщини бракує майже половини присяжних

1327 1
Із необхідних 955 працюють лише 549, відтак деякі справи роками чекають на вирішення.
фото: come-on.de

фото: come-on.de

У Галицькому районному суді Львова через цю проблему ніяк не можуть розглянути чотири кримінальні справи.  Одна з них стоїть на місці уже 4 роки. Йдеться про осіб ромської національності, яких звинувачують в жорсткому вбивстві.  

«Присяжні, особливо жінки, відмовляються брати участь у цій справі, - розповіла  голова Галицького районного суду Львова Ірина Волоско, - у грудні буде чотири роки, як підозрювані перебувають у СІЗО. І судді нічого не можуть вдіяти».

«Якщо правосуддя не здійснюють вчасно, то це призводить до порушення прав громадян. Злочинці залишаються непокараними» - зазначив на прес-конференції радник з питань верховенства права регіонального представництва Консультативної місії Європейського союзу Маркус Ролофс на прес-конференції у Львові.

Читайте також: В Україні створюють патентний суд для захисту інтелектуальної власності

Під час прес-конференції нагадали, що присяжними можуть бути громадяни, які відповідають наступним критеріям: громадянин України, який досяг тридцятирічного віку. Ця особа повинна постійно проживати на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного окружного суду, якщо інше не визначено законом.

Не можуть бути присяжними:

особи, визнані судом обмежено дієздатними або недієздатними;

особи, які мають хронічні психічні чи інші захворювання, що перешкоджають виконанню обов’язків присяжного;

особи, які мають незняту чи непогашену судимість;

народні депутати України, члени Кабінету Міністрів України, судді, прокурори, працівники правоохоронних органів (органів правопорядку), військовослужбовці, працівники апаратів судів, інші державні службовці, посадові особи органів місцевого самоврядування, адвокати, нотаріуси, члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вищої ради правосуддя;

особи, на яких впродовж останнього року накладали адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення; громадяни, які досягли шістдесяти п’яти років;

особи, які не володіють державною мовою.

Нагадаємо, що суд присяжних був запроваджений законодавством у 2012 році для кримінальних справ, та для цивільних – у 2016 році. 

Для тих, хто хоче стати присяжним, слід звернутися в юридичні управління  Львівської міської ради, якщо йдеться про жителів Львова та Львівської обласної ради, якщо йдеться про жителів  районів області.

Ірина Скишляк


Читайте також:
29 Вересня, 2018 22:37
Serg Львів ...Корупція та блат з призначеннями присяжних, - змова в Львівській міській раді та судах…
[***] Лєсной - бувший голова Сихівського райсуду м. Льова - вже вигнали. [***]s://varianty.[***]/55919-suddiu-sykhivskoho-raionnoho-sudu-vidpravyly-u-vidstavku) давав вказівки чиновникам та депутатам ЛМР, кого в присяжні вибрати, а кого виключати зі списків, в ЛМР на замовлення все перегаласували.... там потрібні ручні, покірні та улесливі присяжні, щоб заглядали в рот суддям з слідчими та пґокурворами ... спочатку вибрали, а потім викинули без будь яких пояснень, бо тим суддям робила відводи по справах і має власну думку ... так і не відповіли по суті заяви від 11.09.2018р. ... [***]s://ibb.co/k1LSXU
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!