У Сумах має запрацювати гуманітарний коридор, можливий зрив з боку Росії

1045 0
Маршрут для гуманітарного коридору для евакуації людей один: Суми – Голубівка – Лохвиця – Лубни – Полтава.
фото: ілюстративне/з відкритих джерел

фото: ілюстративне/з відкритих джерел

Для міста Суми сьогодні о 10:00 мав запрацювати гуманітарний коридор, який офіційно підтвердило Міністерство оборони Росії. Водночас уряд України вже має інформацію, що російська сторона планує зірвати домовленості. Про це на брифінгу повідомила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Маршрут для гуманітарного коридору для евакуації людей один: Суми – Голубівка – Лохвиця – Лубни – Полтава. Йдеться про евакуацію цивільних мешканців, в тому числі іноземних студентів – громадян Індії та Китаю. Також запланована доставка до Сум гуманітарних вантажів. Зокрема, продуктів харчування і необхідних ліків. Колона з гуманітарними вантажами рухатиметься до міста Суми за маршрутом Лохвиця – Андріяшівка – Ромни – Недригайлів – Суми. Жодні інші маршрути, за її словами, не погоджувалися.

Читайте також: Росія порушила домовленості про «зелений коридор» і обстрілює Маріуполь

Так, домовились про початок режиму тиші за маршрутом о 9:00 годині за київським часом. Гуманітарний коридор діятиме до 21:00. По всьому маршруту мають бути прибрані будь-які перепони для руху колон – як із людьми, що виїжджають з міста Суми, так і з гуманітарними вантажами, які доставляють туди.

«Реальне припинення вогню в межах маршруту гуманітарного коридору стане основою для оповіщення населення про можливість евакуюватися. О 10:00 перша колона має розпочати рух із Сум. Також услід за колоною рухатиметься цивільне населення на власному автотранспорті», – каже вона.

Однак, за її словами, вже є інформація про те, що російська сторона запланувала зрив роботи цього гуманітарного коридору та готують маніпуляції з маршрутом, щоби змусити людей поїхати іншим шляхом – непогодженим і небезпечним.

Читайте також: Де переселенцям у Львові знайти житло. Адреси, контакти

Вона закликала російську сторону не вдаватися до маніпулятивних дій і виконати обіцянку, яка зафіксована документально, а також невідкладно погодити наступні маршрути та забезпечити сталий режим припинення вогню. Йдеться про Волноваху – Запоріжжя, Маріуполь – Запоріжжя, Київ та Київська область – у напрямку заходу України, а також Харків та Харківська область – у напрямку заходу України.

Нагадаємо, що напередодні вночі з 6 на 7 березня Росія надіслала листа, в якому запропонувала оголосити режим тиші і відкрити гуманітарні коридори з Київської області, Маріуполя, Волновахи, Ізюма, Харкова тощо до Росії й Білорусі. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!