У центрі Львова археологи знайшли рештки криниці ХІХ століття

1360 0
Археологи змогли з’ясувати, що до сьогодні збереглась її фундаментна основа у вигляді бутового вапнякового каміння.
Фото:  Науково-дослідний центр «Рятівна археологічна служба»

Фото: Науково-дослідний центр «Рятівна археологічна служба»

Площа Колівївщини в центрі Львова датується серединою XIX століття, і до сьогодні вона залишалась мало вивченою. Спеціалісти рятівної археологічної служби досліджували її протягом двох тижнів. Про це повідомляє пресслужба РАС.

Науковці натрапити на рештки фундаментів будинку та забудови внутрішнього двору, які належали Гейслерівській кам'яниці. За словами співробітника Рятівної археологічної служби Остапа Лазурка, у першому шурфі зафіксували мощення з колотого каміння, яке, слугувало підлогою пивниці тильної офіцини. У другому ж простежили кам’яне мощення, яке відноситься до пивниці будинку.

Читайте також: У Львові розпочали облаштовувати простір Станіслава Лема. Як зміниться площа

Найцікавішим об’єктом, який вдалось виявити археологам РАС, стали рештки криниці 1844 року, яку спорудили на площі після демонтажу будинків. Археологи змогли з’ясувати, що до сьогодні збереглась її фундаментна основа у вигляді бутового вапнякового каміння, поверх якого лежать білокам’яні тесані блоки.

«Говорити про форму криниці ще зарано, окільки потрібно провести додаткові розкриття. Сподіваємось, що наступного року, при реконструкції площі, вдасться простежити її параметри та конструктивні елементи», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, Тvoemisto.tv писало про те, що у Львові напрацьовують концепцію з реконструкції площі Коліївщини. Проблеми площі у просілому мощенні, зношеному благоустрої. Відповідно до проєкту, архітектори хочуть оновити криницю на площі, вода в якій має набиратися до самого верху і перетікати через край та повертатися в резервуар. Бортик криниці з металевої пластини мав би підсвічуватися, а також там будуть прорізані надписи – імена людей, що тут жили і працювали.

Також на площі планують висадити близько 775 рослин, в основному ґрунтопокривні, щоби уникнути травників.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!