Частину фасаду давнього будинку у центрі Львова пофарбували у салатовий

3661 0
У підвал будинку, що на вулиці Здоров'я, пробили додатковий вхід, облаштували над ним пластиковий дашок, а частину фасаду пофарбували у салатовий.
фото романа завійського

фото романа завійського

На вулиці Здоров’я у Львові, що в одному із давніх районів міста, неподалік від вулиці Київської, пофарбували частину фасаду історичного будинку у яскраво-салатовий колір. Про це на Фейсбук-сторінці «Гарячої лінії міста» написав Роман Завійський. Йдеться про частину фасаду, зокрема перший поверх у будинку №3 і №1 на вулиці Здоров’я. У підвальне приміщення вибили додаткові двері. Над входом облаштували пластиковий дашок та перефарбували частину фасаду у зелений колір.

Читайте також: Варіанти брендингу Підзамча у Львові. Де і як можна проголосувати

«Салатові фасади, ролокасети, дашок, перила на хіднику та двері в фундаменті. У Львові збереглось не так багато вулиць з однорідною австрійською забудовою – одна з таких – вулиця Здоров’я. Тут неподалік творив славний архітектор Іван Левинський і тут була його фабрика напоїв. Вулиця Здоров’я чудом пережила комунізм, але потерпає від «салатових реноваторів». Чи можна повернути до первинної австрійської естетики?»,запитує Роман Завійський.

На «Гарячій лінії» відповіли, що за документами з Франківської райадміністрації, вхід там можна було облаштовувати, та все ж його потрібно «привести у відповідність проєктній документації». Також управління архітектури та урбаністики і управління охорони історичного середовища мають з’ясувати, чи є порушення щодо опорядження фасаду, чи відповідає фасад паспорту на сьогодні. На це чиновники мають місяць.

Клаптикове фарбування фасадів – це завжди порушення. Переважно фарбують не власники, а орендарі, розповідає керівниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.

«Власник здає приміщення, і не обумовлює в договорі деталі про облаштування фасаду. Орендар малює, у який хоче колір, щоби виділитися. За це ми маємо претензії до власника приміщення. Якщо це пам’ятка, то штраф», – каже Лілія Онищенко.

Читайте також: У Львові поблизу Стрийського парку зведуть 14-поверхівку

Вона додає, що суми штрафів не змінювались роками – для фізичних осіб від 850 гривень до 1 700, для юридичних максимальний 170 тисяч гривень, мінімальний 17 тисяч. Протокол за порушення складають на власника приміщення. Він має повернути фасад до попереднього вигляду перемалювати у колір, відповідно до паспорта упорядження фасаду.

«Не на всіх будинках є паспорти упорядження фасаду. Але без паспорта малювати фасад узагалі не можна», – додає Лілія Онищенко.

Вона також пояснює, що доволі складно виписати протокол на власника приміщення. «Власника ще треба знайти, це не так просто. Треба, щоби він підписав той протокол, що він ознайомився, бо інакше він у суді його легко оскаржить. Приходиш на об’єкт, а там переважно майстри, кажуть, що нічого не зняють», – скаржиться чиновниця.

Порушення щодо облаштування фасадів мали б виявляти працівники ЛКП. Здебільшого, це роблять активні мешканці. Місто ж намагається вирішити проблему «просвітницькою» роботою. Лілія Онищенко каже, що вони розробили буклет, пам’ятку, аби підприємці знали, на що мають право в упорядкуванні фасадів. 

Нагадаємо, нещодавно у центрі Львова, на вулиці митрополита Ангеловича, що поблизу головного корпусу Львівської Політехніки, частину фасаду давнього будинку перефарбували у яскраво-жовтий колір.

Фото із допису Романа Завійського 

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!