У Львові чоловіка вигулювали на повідку. Юрист та психолог пояснили, у чому небезпека

15740 0
Це не перший інцидент такого характеру у центрі міста.
Фото з Фейсбуку Євгена Бойка

Фото з Фейсбуку Євгена Бойка

Сьогодні у центрі Львова чоловік, переодягнений на священника, водив на повідку іншого зі зв’язаними руками. Він казав, що це його собака «Адольф». На це зреагував директор департаменту «Адміністрація міського голови» ЛМР Євген Бойко. У коментарі Tvoemisto.tv юрист та психологиня пояснили, які це може мати наслідки. 

«Сьогодні перед Ратушею: переодягнений на священника чоловік водить за собою на повідку іншу людину, яку називає своїм «псом Адольфом». На моє запитання: «Що Ви робите?» відповідає: «Так буде завжди». Заяву в поліцію на подібний випадок подав ще кілька тижнів тому – відповіді нема. Якщо ж це «мистецтво», то у нього повинна бути якась мета. Як на мене, тут є ознаки провокації», – написав на своїй сторінці Євген Бойко.

Читайте також: У центрі Львова пранкер зняв провокативне відео для tiktok

У коментарі Tvoemisto.tv речниця ГУ Нацполіції у Львівській області Світлана Добровольська каже, що сьогодні на оперативну лінію поліції з цього приводу ніхто не звертався. Утім правоохоронці проводять перевірку через звернення Євгена Бойка, яке він скеровував раніше. Воно стосувалось схожого інциденту.

«А стосовно сьогоднішнього випадку на оперативну лінію поліції ніхто не телефонував. Згодом будемо знати, чи були письмові звернення», – каже вона.

Юрист Олег Мицик каже, що такі дії чоловіка, який ходив площею Ринок у рясі і вів на прив’язі іншого чоловіка, можна кваліфікувати як порушення статті 161 ККУ. Йдеться про образу почуттів громадян залежно від расової, національної приналежності чи від релігійних переконань.

«Звичайно, ця особа, яка ходила площею Ринок в образі священника християнського віросповідання та мала й інші релігійні атрибути, може пояснювати, що саме він робить і чому, чи казати, що це у нього такий образ. Але це може бути приводом для формального з’ясування цього питання. Поліція може реагувати, якщо є заява, або реагувати на інформацію із соцмереж чи у ЗМІ», – пояснює він.

Читайте також: Львівські семінаристи знімають релігійні відео у ТikТok та відповідають на питання у Іnstagram

Тим часом психологиня Анна Верещинська каже, що споглядання такої «вистави» може мати наслідки: у молодих людей може виникнути ідея наслідувати, а у декого, хто переживав глибокі травми, насильство, це може спровокувати депресивні відчуття.

«Реакція залежить від того, хто на це дивиться, який у нього життєвий досвід. Кожен може мати свої асоціації, емоції, які впливатимуть на поведінку. Люди, над якими вчиняли насильство, можуть депресувати, впадати в гострий негативний стан. Якщо на це не буде публічної реакції, то це може «надихнути» на щось схоже інших», – каже вона.

Спеціалістка також радить не звертатись до таких провокаторів, не намагатись з'ясувати у них, що саме вони роблять і чому, бо можна наразити себе на небезпеку. 

Нагадаємо, у середині серпня у мережі TikToK опублікували відео, на якому чоловік бігає центром Львова в рясі і нецензурно висловлюється. Відео знімали на проспекті Свободи. Чоловік у рясі йде проспектом і навмисно скидає кепку з голови хлопця, ймовірно також підставного, а потім наздоганяє його. Усе це супроводжується лайкою та нецензурними словами.

Вікторія Савіцька




Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!