У центрі Львова планують відремонтувати площу Коліївщини

2120 1
Серед попередніх пропозицій – облаштування фонтану чи іншої водойми, оскільки колись на площі була криниця, залишки якої ще збереглись.
Фото: Теодор Нещадим

Фото: Теодор Нещадим

У Львові планують реконструювати площу Коліївщини. Відповідний меморандум підписали між ЛМР, Центром міської історії та єврейськими організаціями.

Читайте також: Фото дня. З площі Коліївщини у Львові забрали розмальований хіпі-бус

Проєкт будуть реалізувати за грант Європейського союзу в межах проєкту «ReHERIT: спільна відповідальність за спільну спадщину». Ескіз проєкту ще будуть узгоджувати. Крім площі Коліївщини, у Львові мають ознакувати прилеглі об’єкти європейської спадщини та, за можливості, впорядкувати інші місця,  пов’язані з єврейською спадщиною та історією у Львові.

Серед попередніх пропозицій – облаштування фонтану чи іншої водойми, оскільки колись на площі була криниця, залишки якої ще збереглись. Також тут хочуть встановити таблички з історією мешканців кварталу, інформаційний знак про історію площі, освітити та озеленити її,обмежити паркування. Площу також пропонують перейменувати, але якщо на це погодяться мешканці.

Додамо, що площа Коліївщини у Львові розташована між вулицями Староєврейською та Братів Рогатинців. Посередині є невеликий скверик.

Читайте також: У центрі Львова планують відремонтувати дві вулиці і площу

Площа виникла у ранній австрійський період після того, як на місці розібраного південного прясла міських укріплень проклали вул. Нову (сучасна вул. Братів Рогатинців). Площа на місці Галезовської кам'яниці і тодішньої «пустки Копля Тевлевича», що стояли біля давньої «Жидівської вежі». Первісно площа називалася Жидівською, а у 1871 році після конскрипційної нумерації на вуличну її перейменували на пл. Векслярську (на одному із будинків видніє стара адреса). У 1944 році радянська влада змінила назву на пл. Коліївщини.


Читайте також:
16 Лютого, 2020 17:22
666 ... дякувати за "грант" краще почекати ... бо учасники проекту -- якісь "єврейські організації" ... а відомо ж , що в них тільки візьмеш щось -- залишишся і без сокири , і без рубля .. та ще будеш рубля винен ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!