У центрі Львова реставрують фасад 450-річної кам’яниці

2373 0
Реставрація триватиме три місяці.
Фото: google maps

Фото: google maps

У Львові почали реставрувати фасад кам’яниці на площі Ринок, 5. Про це повідомила керівниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.

«Фасад виконаний тонкою ажурною різьбою, рельєф уже розчищений. Об'єкт не є складним, але із сильними пошкодженнями. Фасад має частину втраченого тиньку, який відпав, внаслідок замокання через нещільну ринву та пошкоджену цеглу. Його деталі – скульптурні рельєфи, які є над кожним вікном, виконані з гіпсової ліпнини», – каже вона.

Скульптурний декор розчищатимуть, а де втрачений – поновлюватимуть, укріплюватимуть ін'єкціями та захищатимуть від атмосферних впливів.

Вартість робіт становить 700 тисяч гривень. Реставрація триватиме три місяці.

Додамо, кам’яницю на площі Ринок, 5 відбудували після пожежі у 1571 році на місці давньої ґотичної кам'яниці Ганлівської. Багато поколінь львівських різників перебудовували будинок. 

При реконструкції добудували верхню частину кам'яниці, офіцини, які від подвір'я отримали ґанок. Будинок отримав також вогнетривкі стіни. Вважається, що це перший триповерховий будинок на пл. Ринок, який був оточений на той час одноповерховими та двоповерховими будинками. 

Численні перебудови та реконструкції змінили будинок. Дотепер збереглися лише фрагменти першого поверху. У ХІХ ст. власником будинку був Едвард Нікорович (Edward Nikorowicz), на кошти якого у 1883–1884 рр. провели реконструкцію основної частини будинку, надбудувавши четвертий поверх. Після 1926 р. будинок перейшов у власність міста і був сполучений з сусідніми кам'яницями.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!