У центрі Львова відкрили для огляду автентичне підземелля храму. Фото

32246 2
На вулиці Краківській у Львові відкрили для вільного доступу автентичне підземелля Преображенської церкви.

«Наскільки мені відомо, у центрі Львова є три такі автентичні підземелля: у Домініканському соборі, у церкві святих апостолів Петра і Павла і тут – у храмі Преображення. Ці підземелля пережили довгий час, пам’ятають різні історичні події», – розповідає отець Ростислав Пендюк, Голова Патріаршої Комісії у справах молоді УГКЦ.

Каже, що для львів’ян – це нагода краще пізнати місто та глибше зрозуміти контекст: «Коли ми ходимо містом, то бачимо одні і ті ж будинки тисячі разів, але дуже часто не здогадуємося, що за цим стоїть. Особисто для мене це було шалене відкриття».

За словами отця Ростислава, туристи зможуть тут відчути ще одну частину різноманіття Львова, доторкнутися до його минулого. «А також почути про таких унікальних людей, як митрополит Андрей Шептицький, виставка про життя якого експонується тут зараз, – додає отець і показує на великий портрет Шептицького. – Ще тут можна, наприклад, робити селфі з митрополитом».

Як розповідає Tvoemisto.tv отець Ярослав Чухній, парох храму Преображення ГНІХ, сучасна будівля церкви з'явилася на залишках костелу Пресвятої Трійці, який на початку ХVIII століття збудували тринітарійці біля Краківської брами. Саме тоді й створили це підземелля, яке пройшло через століття, пережило війни, пожежі, бачило представників різних влад, а в підсумку стало належати українській греко-католицькій громаді.

Читайте також: Уроки архітектури Твого міста: пам’ятки княжого Львова

Ремонтно-реставраційні роботи храму розпочалися у 2004-му році. Тоді підвал використовували як підсобне приміщення«Відновлення підземелля – це праця наших парафіян», – каже отець Ярослав Чухній. Спільними зусиллями це місце розчистили, пристосували для відвідувачів, збудувати окремий вхід із вулиці Лесі Українки, якого раніше не було.

«Освоювати підземелля ми розпочали трохи більше, аніж рік тому, – каже о. Ростислав. – У двох кімнатах облаштували Сімейний центр, де проводимо зустрічі зі спільнотою молодих сімей при храмі».

«Ці камені, імовірно, є залишками ще старішої забудови, аніж саме підземелля. Ось це, наприклад, цілком можливо, – мури будівлі, яка була тут ще до костелу», – показує він.

Читайте також: Уроки архітектури Твого міста: Львів у мурах

Коли розчищали приміщення, то знайшли залишки людських кісток. «Швидше за все, це ті монахи, які були тут поховані. Частину перепоховали, а частина спочиває тут», – додає отець.

Отець Ростислав каже, що основні роботи з відновлення підземелля вже виконані. Наступне завдання – вирішити, як найкраще його використовувати: «Ми відкриті до цікавих ідей від львів’ян. Готові розглянути пропозиції, що, на їхню думку, тут може відбуватися. Нещодавно говорили, що проводити тут тематичні лекції чи зустрічі можуть, наприклад, дослідники середньовіччя. Думаю, атмосфера такого автентичного простору сприятиме історичним пошукам».

За словами отця Ростислава Пендюка, згодом тут хочуть організувати окрему виставку про історію храму та підземелля, виставити на огляд великі панорами міста, аби приходячи сюди, мешканці відкривали щось нове для себе та дізнавалися більше про Львів.

Підземелля храму Преображення відкрите для відвідувачів з 10 до 19 години.
Адреса: вулиця Краківська, 21 (вхід із боку вулиці Лесі Українки).

Підготувала Юлія Сабадишина,
фото Петра Ткачишина


Читайте також:
29 Квітня, 2017 16:05
Ростислав Вхід є від вулиці Лесі Українки. Його добре видно. Але в неділю 30 квітня, через проведення фестивалю хорів, підземелля буде зачиненим
29 Квітня, 2017 15:54
Василь А як заходити?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!