У церкві свв. Ольги і Єлизавети вставили нетипові вікна: львів’яни обурюються

11627 0
У соціальній мережі Facebook львів’яни обурюються, що в церкві свв. Ольги і Єлизавети з’явилися нові нетипові вікна. Адміністратор храму пояснює, що їх вставили, аби провітрювати приміщення.
фото: соцмережі

фото: соцмережі

Як зазначив у коментарі Tvoemisto.tv автор допису Остап Готь, таку ж шибку встановили ще в одному вікні з іншого боку будівлі. «З точки зору збереження пам'яток архітектури, встановлення такого вікна є не дуже правильним рішенням», – додав він.

У коментарі Tvoemisto.tv адміністратор храму свв. Ольги і Єлизавети о. Іван Галімурка пояснив появу вікон такого зразка: «Усі наші вікна ми замостили склопакетами. За браком місця, у нішах, що на хорах, ми зробили класи для навчання дітей. А щоб можна було провітрити приміщення, ми і вставили ці пластикові вікна, що їх видно на фото.

Геометрії вікон ніхто не порушив. Голі склопакети вставили у старі кам’яні пройми. Наголошу, склопакети без пластику. Гадаю, так красивіше і практичніше, аніж коли вікна були забиті фанерою і дошками, як це було у 90-ті роки. Все одно, ті вікна потрібно було засклити. На мою думку, ми це зробили найкраще.

Щодо віконець, котрі аж тепер побачили львів’яни, то їх дуже просто можна зняти. Це не є проблемою. Однак, наголошу – ми нічого не порушили. Окремо хочу звернутися до тих львів’ян, котрі називають нас «рагулями». Якщо вони вважають себе християнами, то нехай збагнуть слова Ісуса Христа: «Чому дивишся на скалку в оці брата твого, колоди ж у власнім оці не чуєш? І як можеш сказати братові твоєму: дай, брате, вийму скалку, що в твоїм оці, ти, що не бачиш колоди, яка у твоїм оці? Лицеміре, вийми перше колоду з ока свого, і тоді побачиш, як вийняти скалку з ока брата твого» (Лк. 6, 41-42)».

Читайте також: Як зберегти пам’ятки архітектури Львова: 10 пропозицій. Відео

Начальниця управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілія Онищенко-Швець розповіла Tvoemisto.tv, що також бачила цей допис в соцмережах. За її словами, вставити нові вікна можна було б «делікатніше».

«На жаль, настоятелі храмів не завжди усвідомлюють, що пам’ятки архітектури треба берегти, – прокоментувала вона. – Їм здається, що то лише маленьке вікно і що це не псує загальний вигляд. Зреагуємо, подивимося, наскільки то трагічно. Думаю, це можна було б зробити більш делікатно. Будемо говорити з настоятелем храму».

Довідка. Церкву св.. Ольги і Єлизавети добудували у 1911-му році, у 1913-му році завершено внутрішнє оздоблення костьолу. Проектував споруду та керував будівництвом львівський архітектор Теодор-Мар’ян Тальовський. Церква зведена у неоготичному стилі, що наслідує багато елементів готичної архітектури: високі гостроверхі шпилі, стрілчасті вікна, портал з великою трояндою в центрі, внутрішній вертикальний простір.

Підготувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!