У цей день, 70 років тому, у російській тюрмі помер Климентій Шептицький. Раритетні фото

22210 0
У роки німецької окупації брати Шептицькі врятували понад 200 євреїв, ризикуючи власним життям.​
Фото:radiosvoboda.org

Фото:radiosvoboda.org

1 травня 1951 року у російській тюрмі «Владимирский централ», після тривалих катувань та моральних знущань, помер блаженний Климентій Шептицький – архимандрит Української греко-католицької церкви, Праведник народів світу.

Читайте також: Що має побачити кожен львів'янин: Храм Климентія Шептицького

У 1947 році 78-річного Климентія Шептицького арештували. НКВС забрав його із монастиря,  звинувативши «в антирадянській діяльності, зв’язках із ОУН і Ватиканом», про це пише «Радіо Свобода».​

Монаха допитували сім місяців. У січня 1948 року Климентію Шептицького винесли вирок – 8 років виправно-трудових таборів. 15 березня 1948 року його скерували у сумнозвісну в'язницю для «найнебезпечніших злочинців» – російський «Владимирский централ».​

До кінця 80-х років ХХ століття століття не було відомо про дату смерті і місце поховання Климентія Шептицького. Лише у липні 1989 року комісія ЦК КПРС розглянула запит громадянина Польщі, племінника архимандрита – Яна Казимира Шептицького – і констатувала, що він помер 1 травня 1951 року в тюрмі.​

Климентія Шептицького реабілітували посмертно. На сьогодні є лише символічна могила архимандрита, досі невідоме місце його поховання.

Цього року 17 листопада минає 150 років від дня народження архимандрита Української греко-католицької церкви, блаженного Католицької церкви Климентія Шептицького.

«Радіо Свобода» опублікувало раритетні фото Климентія Шептицького із приватних колекцій.

Станіслав, Леон, Казимир (майбутній о. Климентій) Шептицький, 1880 рік. Фото з колекції «Archiwum Szeptyckich» (Власність «Fundacji Rodu Szeptyckich»)

Граф Ян Кантій Шептицький, графиня Софія Шептицька (ур. Фредро), граф Казимир (о. Климентій) Шептицький, граф Роман (о. Андрей) Шептицький у Закопаному. Квітень 1892 р. Фото з колекції «Archiwum Szeptyckich» (Власність «Fundacji Rodu Szeptyckich»)

Казимир (о. Климентій) граф Шептицький у Ґрісі (Тіроль, Австрія), 1898 рік. Фото з колекції «Archiwum Szeptyckich». Власність «Fundacji Rodu Szeptyckich»)

Граф Казимир Шептицький. Перед 1911 р. Фото з колекції «Archiwum Szeptyckich» (Власність «Fundacji Rodu Szeptyckich»)

Отець Климентій у співслужінні Божественної Літургії разом з вихователями Папської Руської колегії (Руссікум) у базиліці Святого Петра у Римі 21 травня 1939 р., під час відзначення 950-ї річниці Хрещення Руси-України. Літургію очолює архиєпископ Олександр Євреїнов

Фотографія архимандрита УГКЦ Климентія Шептицького з його досудової справи. Був заарештований НКВС у 1947 році. Фото з фейсбуку Юстина Бойка

Додамо, у Львові у центральній частині міста, на вулиці Максима Кривоноса, 1 розташований храм священномученика Климентія Шептицького — пам'ятка архітектури XVII століття. Колишній костел в різний час носив різні назви: Святої Катерини, місіонерський, милосердя, Святого Казимира.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!