«У вас є можливість вступити до лав резерву». Львів готує програму тероборони

3700 0
Програму ще мають розглянути на сесійному засіданні депутати Львівської міської ради та погодити фінансування на рік.
Фото: Роман Балук

Фото: Роман Балук

Сьогодні, 28 січня, під час засідання виконавчого комітету Львівської міської ради прийняли рішення про створення програми заходів щодо підготовки львівської громади до національного спротиву. Програму підготували виконавчі органи, спільно з фахівцями з тероборони. Її ще мають затвердити депутати міськради, а також запланувати фінансування на цей рік.

Читайте також: «Далі знову буде ескалація». Аналітик про загрозу російського вторгнення

«Йдеться про три блоки у цій програмі: підготовка і навчання населення бойовим навичкам та домедичної допомоги, співпраця і сприяння роботі батальйонів тероборони, які працюватимуть на території Львова і Львівщини, а також розвиток інфраструктури тероборони на території Львівської міської тергромади. У межах цих основних блоків завдань передбачена низка заходів», – зазначила Наталія Алєксєєва, керуюча справами виконавчого комітету Львівської міської ради.

Вона додала, що програма розрахована на три роки, її виноситимуть на розгляд сесії міськради 3 лютого, та запланують фінансування.

«Ми всі в 2014 році розслабилися, думали, що воно якось відбудеться, невідомо як. А насправді сильна країна тоді, коли є сильні громадяни, які мають навики захищати свій дім. Беремо приклад Швейцарії, Ізраїлю, де кожен вміє володіти зброєю і надавати домедичну допомогу», – зазначив міський голова.

Натомість командувач територіальної оборони Львівщини підполковник Валерій Курко зазначив: «Досвід Ізраїлю передовий, але на сьогодні вам немає можливості призватися на строкову службу. Але у вас є можливість вступити до лав резерву і ви гарантовано зможете потрапити у підрозділ як резервіст, підготуватися до захисту Львова», – зазначив підполковник.

Читайте також: Одна бригада, сім батальйонів. Як у Львові планують організувати оборону у разі наступу Росії

Він також роз’яснив, хто відповідатиме за територіальну громаду у випадку військового стану чи оголошеної мобілізації.

«У нас буде тісна співпраця з органами місцевого самоврядування, але я – керівник військ тероборони. Зону тероборони Львівщини очолює голова Львівської облдержадміністрації. Під час оголошення мобілізації або введення військового стану я стаю його першим заступником начальника штабу. Що стосується Львівської тергромади, то організовує тероборону голова львівської райдержадміністрації і командир Львівського батальйону стає його заступником», – зазначив він.

І додав, що оскільки Львів – місто мільйонник, то матиме окрему бригаду тероборони Львова.

Читайте також: Львову потрібно 3,5 млн на облаштування батальйону тероборони за новими стандартами

Додамо, що Львів уже проводить стрілецький вишкіл комунальників. А за два тижні львів'яни зможуть записатися на військово-медичні навчання. Детальніше читайте тут.

Також Tvoemisto.tv поговорило з командувачем територіальної оборони Львівщини підполковником Валерієм Курком, щоби більше дізнатися про те, як організовують оборону міста та області.

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!