У Вашингтоні відкрили скульптуру до 300-річчя з дня народження Сковороди

923 0
Її виконав американський митець Марк Роудс. Він розповів, що його дуже надихає те, як український народ зараз бореться за свою свободу й ідентичність.
Фото гравюри: Lb.ua

Фото гравюри: Lb.ua

Скульптура великого українського філософа й мислителя Григорія Сковороди, 300-річний ювілей якого зараз відзначає Україна, з’явилася в центрі Вашингтона, біля Українського дому – тепер її щодня бачитиме багато американців. Церемонія відкриття відбулася у п’ятницю, передає Укрінформ.

Статуя Сковороди зображає його під час ходи з патерицею і книгою в руках. Монумент встановлений таким чином, що мислитель розвернутий в географічному напрямку України, що також є символічним елементом композиції.

Скульптуру виконав американський митець Марк Роудс (Mark Rhodes). У коментарі він розповів, що його дуже надихає те, як український народ зараз бореться за свою свободу й ідентичність.

Читайте також: Окупанти знищили ракетним ударом музкй Сковороди на Харківщині

«Хоча я і не є українцем за народженням, але, мабуть, як зазначила пані посол, я можу бути українцем за вибором», – зауважив митець.

Він поділився, що від самого початку був вражений, що Сковорода навіть не як особистість, а як явище, герой, частина української самосвідомості був водночас простою, чемною, геніальною і комплексною людиною. «Моє захоплення Сковородою зростало в міру захоплення українським народом, чим більше я пізнавав їх обох», – додав Роудс.

«Якщо ця скульптура може принести комусь із українців розраду й нагадати їм тут про їхню країну, спадщину, красу їхньої нації та свободу хоча би трохи – я був би щасливішим і відчував би, що зробив щось корисне», – зауважив митець.

Посол України в США Оксана Маркарова, зі свого боку, зауважила, що відкриття пам’ятника Сковороді у Вашингтоні стало частиною кампанії, яка поширює правду про українську історію й культуру. «Сковорода – це неймовірний символ української любові до свободи й того, що три століття тому існувала не лише українська мова, культура, але й такі видатні філософи абсолютно європейського рівня, про яких знаємо не лише ми», – зауважила посол.

Нагадаємо, що цими днями Україна відзначає 300-річний ювілей від дня народження великого Українця, видатного філософа Григорія Сковороди. З цієї нагоди відбулися заходи в Києві, інших українських містах, а також в інших країнах.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!