У Великих Грибовичах, де було сміттєзвалище, відкрили біогазову електростанцію. Відео

2965 0
Завдяки цій станції замінять понад 800 тисяч метрів кубічних природнього газу на рік, вона забезпечить електроенергією забезпечать близько 735 господарств.

На полігоні у Великих Грибовичах запрацювала сучасна біогазова електростанція, завдяки якій замінять понад 800 тисяч метрів кубічних природнього газу на рік і забезпечать «зеленою» електрикою близько сотні родин. Tvoemisto.tv побувало на відкритті станції і дізналося, як вона працюватиме.

«Завдяки збудованій електростанції 38 гектарів сміттєвого полігону, який викидає мільйони кубометрів шкідливого сміттєвого газу, стануть джерелом енергії для навколишніх господарств. За нашими підрахунками, завдяки станції в атмосферу не потраплять понад 2 млн кубометірв метану, який у тридцять разів більше шкодить клімату, ніж вуглекислий газ», – каже голова НАК Нафтогаз України Юрій Вітренко. 

Він каже, що станція вироблятиме понад 2 млн кіловат на рік, заміщуючи 80 тисяч кубометрів природнього газу. Це забезпечить електроенергією близько 735 господарств.

Читайте також: Грибовицьке сміттєзвалище. План А Садового 

Зазначимо, що біоелектростанція має зменшити ризики займань та пожеж, які вже відбувалися у минулому. Крім того, видобування газу має зменшити висоту сміттєзвалища – воно осяде під власною вагою. 

Як зазначив у коментарі Tvoemisto.tv міський голова Львова, загальна інвестиція в рекультивацію полігону становить понад 17 млн євро. У проєкт біогазової електростанції інвестували більше 1 млн євро.

Читайте також: На Грибовицькому полігоні тестують дослідницьку установку для очистки фільтрату

«Сьогодні у Львові ми робимо пріоритет на збір органіки. Якщо ми збільшимо її кількість, то попри те, що населення у області зростає, нам не треба буде збільшувати потужність заводу», – каже міський голова, відповідаючи на питання про те, чи вносили правки і проєкт біогазової електростанції через збільшення кількості населення в області. 

Читайте також: Яким буде сміттєпереробний завод у Львові. Приклад Польщі

Нагадаємо, Львівський полігон твердих побутових відходів (Грибовицьке сміттєзвалище) діє з 1958 року поблизу села Великі Грибовичі під Львовом. Площа звалища становить понад 38 га. Закрили Грибовицьке сміттєзвалище після трагедії 2016 року, тоді на території сміттєзвалища спалахнула масштабна пожежа, стався обвал твердих побутових відходів, внаслідок чого під завалами загинули троє рятувальників. У Львові будують сміттєпереробний завод, що буде на вул. Пластовій, 13. Його планують завершити до серпня 2023 року. Генеральним підрядником став консорціум компаній WTT Netherlands BV – Axis Industries UAB (Нідерланди, Литва). Утім у липні цього року його змінили на польську компанію, Control Process S.A. Яка запропонувала на тендері вищу ціну з поміж інших компаній – 37 мільйонів євро. 

Також додамо, що Верховний Суд визнав Львівську міську раду винною у бездіяльності через використання Грибовицького сміттєзвалища, на якому загинули чотири людини. Тим часом Державна інспекція архітектури та містобудування України видала дозвіл на будівництво сміттєпереробного заводу у Львові. Потужність майбутнього заводу становитиме 240 тисяч тонн відходів на рік. Збудують його біля очисних споруд «Львівводоканалу» на вул. Пластовій, 13. Наразі там тривають підготовчі роботи.

На місці Грибовицького сміттєзвалища планують створити парк.

Софія Шавранська

Фото і відео: Роман Тищенко-Ламанський


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!