У Верховній Раді пропонують створити окрему групу платників податків для ІТ-фахівців

4162 0
Спрощене оподаткування стосуватиметься лише тих, хто заробляє менше 7,5 млн гривень на рік.
Фото: dt.ua

Фото: dt.ua

Наприкінці лютого у Верховній Раді зареєстрований законопроект про розвиток ІТ-галузі, що пропонує виокремити працівників ІТ в свою групу платників податків – п’яту.

Автори законодавчої ініціативи пропонують щороку збільшувати ставку єдиного податку для цієї групи на 1%, допоки вона не сягне 10% доходу.

«Встановити ставку єдиного податку для платників п’ятої групи у розмірі: 5 % доходу з 1 січня 2020 року, 6 % доходу з 1 січня 2021 року, 7% доходу з 1 січня 2022 року, 8% доходу з 1 січня 2023 року, 9% доходу з 1 січня 2024 року та 10 % доходу з 1 січня 2025 року», – ідеться в пояснювальній записці до документу.

Також законопроект передбачає, що в окремих випадках ставка оподаткування може сягнути 15%.

Читайте також: Скільки заробляють та куди подорожують ІТ-фахівці Львова. Результати дослідження

Разом з тим, ІТ-фахівцям буде дозволено користуватись приміщеннями та обладнанням інших юридичних осіб без укладання турдового договору. Нагадаємо, нещодавно Мінсоцполітики оприлюднило для публічного обговорення законопроект, що вводить поняття презумпції трудових відносин. Ініціатива парламенту пропонує виключити з цього поняття представників креативних індустрій.

«Головним ризиком розвитку індустрії залишається трудова міграція до країн Західної Європи (900 тис. вакансій для IT спеціалістів) та США (200 тис. вакансій). Фактично єдиною реальною конкурентною перевагою в країні з високим рівнем корупції та низьким рівнем якості життя (медицина, освіта, інфраструктура) залишається спрощена система оподаткування, яку використовують близько 90% IT професіоналів в Україні та яка фактично протидіє спеціальним податковим режимам для креативних професій в країнах-конкурентах (Польща, Румунія, Білорусь, Казахстан)», – пояснюють свою ініціативу автори.

Зараз законопроект перебуває на розгляді в податковому комітеті ВРУ.

 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!