У Верховній Раді пропонують заборонити переносити вихідні та робочі дні

2462 0
Це є типовою радянською традицією, яка до сьогодні зберігається в деяких пострадянських країнах, зокрема, в Росії.
фото: ngzt

фото: ngzt

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт із ініціативою заборонити переносити вихідні та робочі дні. Ініціаторами проєкту закону №4597 є група народних депутатів на чолі з Галиною Третьяковою зі «Слуги народу». Про це повідомляє УП.

Законопроєкт має на меті узгодити законодавства України із законодавством країн членів Європейського Союзу у питанні перенесення робочих днів для ефективнішої співпраці між країнами та збільшення економічного потенціалу України. Зокрема, пропонують внести відповідні зміни до статті 67 Кодексу законів про працю України і заборонити перенесення вихідних та робочих днів на підприємстві, в установі або організації, крім випадків встановлених цим кодексом.

Читайте також: Вшануймо працею: українці не досить багаті, щоб так багато святкувати й відпочивати

Ініціатори зазначають, що надмірна кількість перенесень робочих днів негативно впливає на продуктивність праці, мінімізує можливості роботи з інвесторами донорами і назагал формує негативну репутацію бізнеспотенціалу України у світі. Водночас аналіз досвіду країн світу у питанні перенесення робочих днів доводить, що в Білорусі, Польщі, Словаччині, Чехії, Литві, Франції, Німеччині, Данії, Нідерландах, США та інших країнах такої практики немає. Це є типовою радянською традицією, яка до сьогодні зберігається в деяких пострадянських країнах, зокрема, в Росії.

Крім того, на думку нардепів, перенесення робочих днів призводить до 6-денного робочого тижня, подекуди – двічі на місяць, що є порушенням законодавчих вимог до мінімального часу відпочинку працівника, який не може бути зменшеним. Також перенесення подекуди призводить до 4 неробочих днів поспіль, що знижує трудову мотивацію, а також негативно впливає на можливість людини адаптуватися до робочого дня, що є наступним за довгими вихідними.

Нагадаємо, що на червень цього року припадає два довгих вікенди. Українці відзначають велике християнське свято –Трійця. Його святкують у неділю, а вихідний переноситься на найближчий наступний після нього робочий день – понеділок, 21 червня. Тобто буде три вихідних дні поспіль: з 19 по 21 червня. У кінці місяця, 28 червня, в Україні відзначатимуть День Конституції, що теж є офіційним вихідним днем


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!