В Україні прийняли закон із протидії домашньому насильству

3801 0
Відповідні зміни внесли й до низки статей Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України.
Фото: ottenpenna.co.uk

Фото: ottenpenna.co.uk

Сьогодні, 6 грудня, Верховна Рада України у другому читанні ухвалила законопроект «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Про це повідомляє «Українська правда».

Відповідно до закону, під термін «домашнє насильство» підпадають усі акти фізичного, психологічного або економічного насильства, вчинені між колишнім чи теперішнім подружжям чи людьми, які разом живуть чи жили, а також секснасильство.

У законопроекті зазначено, що Нацполіція має право контролювати поведінку кривдника, щоб попередити повторне насильство, а також стежити, щоб порушник дотримувався  накладених обмежень.

Також передбачено створення Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства та програм для постраждалих і їхніх кривдників.

Законопроект також передбачає співпрацю служб, які запобігають та протидіють домашньому насильству, серед яких правоохоронні органи, виконавчі та управлінські структури органів місцевого самоврядування. Виконання закону стосується міністерств соціполітики, охорони здоров'я, освіти, МВС і судів.

Читайте також: «У Школі секс визначають як щось, від чого бувають болячки»

Окрім закону, відповідні зміни внесли до низки статей Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України. Цими змінами прописані додаткові обтяжуючі обставини, що не обмежені фактом шлюбу. Це стосується випадків, коли особа перебуває у громадянському шлюбі з кривдником, або тільки зустрічається з ним. Пом’якшуючі обставини будуть застосовуватись, до осіб, які самі стали жертвами по відношенню до людини, яка виступала кривдником.

Також законом встановлено, якщо насилля відбувалося по відношенню до дитини або в її присутності, то кривдника позбавлять права спілкуватися та бачитися з дитиною.

Читайте також: Куди звертатися львів’янкам, що потерпають від насилля

Під час голосування за законопроект, народний депутат Ірина Луценко оприлюднила статистику, яка стосується насилля у сім’ї. Зокрема, за її словами понад 3 мільйони дітей в Україні щороку спостерігають за актами насильства у сім'ї або є їхніми вимушеними учасниками, а майже 70%  жінок піддаються різним формам знущань і принижень. Щорічно близько 1500 жінок, і ця тенденція збільшується за останні три роки, помирають від рук власних чоловіків.

Діти скривджених матерів у 6 разів схильніші до суїциду, а 50% – до зловживань наркотиками.

Майже 100% матерів, які зазнали насильства, народили хворих дітей. – переважно з неврозами, заїканням, енурезами, церебральним паралічем, порушенням психіки.

Домашнє насильство в Україні – причина 100 тисяч днів госпіталізації, 30 тисяч звернень до відділів травматології, 40 тисяч викликів лікарів.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!