У ВООЗ порадили не змішувати вакцини від коронавірусу різних виробників

1181 0
Раніше експерти попереджали, що вакцини різних типів та створені різними компаніями не є взаємозамінними.
Фото: Maksim Goncharenok/Pexels

Фото: Maksim Goncharenok/Pexels

У Всесвітній організації охорони здоровя порадили не змішувати вакцини проти Covid-19 від різних виробників, оскільки про вплив цього на здоров’я наразі мало даних. Про це повідомляє УП з посиланням на головного наукового співробітника ВООЗ Сумью Свамінатана.

«Це трохи небезпечна тенденція. Ми перебуваємо в зоні відсутності даних і доказів в тому, що стосується змішування і збігів… У країнах буде хаос, якщо громадяни почнуть вирішувати, коли і хто буде отримувати другу, третю і четверту дозу», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Через новий штам коронавірусу «Дельта» у Львові можуть посилити обмеження

Напередодні Європейське агентство з лікарських засобів повідомило, що є «вагомі наукові підстави» припускати, що змішування вакцин проти Covid-19 безпечне і ефективне. В агентстві заявили, що всі схвалені вакцини працюють однаково – стимулюючи імунну відповідь на вірусний спайк-білок.

Нагадаємо, раніше експерти попереджали, що вакцини різних типів та створені різними компаніями не є взаємозамінними. Тобто людей, які отримали першу дозу, наприклад, векторної вакцини AstraZeneca/Covishield, не можна щепити другою дозою вакцини іншого типу, наприклад мРНК-вакциною від Pfizer-Biontech або інактивованою вакциною CoronaVac/Sinovac, бо щодо цих препаратів недостатньо даних про взаємозамінність та вони можуть відрізнятися за технологіями виготовлення.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!