У Винниках триває виставка-гра, що вчить дітей любити мистецтво

3996 0
Краєзнавчий музей опустив твори мистецтва на рівень дитячих очей і планує надалі адаптувати кожну виставку для дітей.
фото: Катерина Москалюк

фото: Катерина Москалюк

Малювати як печерні люди, розпізнавати жанри живопису, складати портрети з пазлів і роздивлятись картини на рівні своїх очей пропонує дітям Винниківський історико-краєзнавчий музей (Винники, вулиця Івасюка, 5). Виставку-гру «На рівні генія» відкрили до 23-го лютого і продовжили до 19-го березня, адже вона викликала інтерес у винниківських і львівських дітей, — кажуть організатори.
 
 
«Діти можуть не запам’ятати, де натюрморт, а де пейзаж, але точно запам’ятають, що в цьому музеї їм було весело, – коментує кураторка виставки, культуролог Богдана Ткачук. – Спочатку ми планували проводити майстер-класи в четвер і неділю, але почався ажіотаж, почали телефонувати зі шкіл, і тепер ми працюємо мало не щодня».
 
 
Богдана вчить дітей малювати крейдою на камені, як це робили первісні люди, складати з пазлів портрети, малювати натюрморти й пейзажі, аби запам’ятати ці різновиди живопису. Ідея в тому, щоб пояснити дітям живопис цікаво, їхніми словами, у грі.
 
 
«Спочатку ми придумали інший проект, розрахований на батьків, які самі мали пояснювати дитині мистецво, – розповідає радниця Винниківського міського голови з гуманітарних питань Ірина Магдиш, одна зі співавторок проекту. – Коли ж почали добирати для нього картини, побачили, що роботи в музеї висять на рівні очей дорослої людини. Дитина може побачити хіба що стіну під картинами. Тож ми вирішили зробити спілкування дітей із картинами ближчим і опустити твори до рівня очей чотирирічної дитини».
 
 
Організатори виставки сподіваються заохотити інші музеї не лише збирати експонати та розповідати про них, а й співпрацювати з цільовою аудиторією, розповідаючи про одні й ті самі експонати по-різному. В ідеалі, на думку Ірини Магдиш, до кожної виставки в музеї має бути супровідна дитяча програма, що подаватиме будь-яку – навіть найскладнішу – тему зрозуміло та цікаво.
 
 
«Діти мають прийти додому із чіткою асоціацією, що музей – це синонім “цікаво”. Тоді ми виховаємо нове покоління людей, для яких музей буде нагальною потребою», – каже Ірина Магдиш.
Тож відтепер у винниківському музеї планують створювати дитячу програму до кожної експозиції.

Виставка працюватиме щодня, крім суботи, з 10:00 до 17:00 до 19-го березня.
Інтерактивні заняття: четвер - 16:00, неділя - 12:00, 14:00 та 16:00. 
Попередній запис обов'язковий. Записатись можна за телефонами - (098) 51 96 132 та (063) 200 07 46 (Богдана) 
Підготувала Вікторія Ейсмунт
Фото Катерини Москалюк

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!