У випадку госпіталізації українці витрачають 3 тис. грн на ліки: дослідження. Візуалізація

2283 0
Середній розмір сумарних витрат українців на ліки (придбаних в лікарні або куплених самостійно в аптеці) у випадку госпіталізації становить 2 892 гривні.
фото: zmi.ck.ua

фото: zmi.ck.ua

Рівень задоволеності роботою дільничних терапевтів у різних областях України помітно відрізняється: найвищий – у Миколаївській (83%), Чернігівській (83%) та Тернопільській  (84%) областях, найнижчий рівень – у Кіровоградській області (47% задоволених). Це дані дослідження «Індекс здоров’я. Україна», презентація якого відбулась в Українському кризовому медіа-центрі.

«Задоволеність медичною допомогою – це суб’єктивна оцінка, але вона вкрай цінна для зворотного зв’язку з жителями області при проведенні реформ, а також для поширення успішних практик з реформування галузі між областями», – коментує Тетяна Степурко, керівник магістерської програми «Менеджмент в охороні здоров’я» Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Читайте також: Найміть собі лікаря. Українців очікує кардинальна реформа медицини

Витрати громадян на ліки – ще один фактор оцінки функціонування галузі охорони здоров’я. У середньому, при амбулаторному зверненні лікар призначав пацієнтам 4 лікарські препарати. Компенсацію за них від страхової компанії отримували лише 2% опитаних, від лікарняної каси – 1%, від держави – 2%. Середня вартість придбаних ліків складала 822 гривні (найнижчий показник у Житомирській області – 238 гривень, найвищий у Рівненській – 1001 гривня).

Пацієнтам на стаціонарі призначали у середньому 6 препаратів. Лише 17% тих, кому призначали ліки у стаціонарі, отримали бодай частину препаратів безкоштовно; 83% опитаних мали купувати усі призначені препарати самостійно. Середній розмір сумарних витрат на ліки (придбаних в лікарні або куплених самостійно в аптеці) у випадку госпіталізації становив 2892 гривні.

Читайте також: Без черг, але за записом. Що хочуть змінити в поліклініках

На питання «Від кого більшою мірою залежить покращення функціонування медичних закладів?» опитані відповіли таким чином (можливі декілька варіантів відповіді): президент – 37%, прем’єр-міністр – 38%, міністр охорони здоров’я – 74%, голова обласної державної адміністрації – 10%, мер Вашого міста або сільський голова – 15%, голова районної адміністрації – 8%, головний лікар (керівник) закладу охорони здоров’я – 47%, лікарі – 18%.

Читайте також: Завдання вижити: як рятують львів’ян у Лікарні швидкої допомоги

Довідка. Проект «Індекс здоров’я. Україна» започаткований Міжнародним фондом «Відродження», Київським міжнародним інститутом соціології та Школою охорони здоров’я Національного університету «Києво-Могилянська академія» для щорічного визначення фактичного рівня задоволеності громадян України медичною допомогою.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!