У яких медзакладах Львівщини можна зробити безоплатні МРТ і КТ для пацієнтів з онкологією

2860 0
Направлення пацієнтам із встановленим онкодіагнозом видає лікуючий лікар.
Фото: Depositphotos

Фото: Depositphotos

Діагностика і лікування онкологічних хвороб входять до Програми медичних гарантій та є безоплатними для пацієнтів. Методи діагностики, як МРТ і КТ, – у пакеті хіміотерапевтичного лікування. За таке лікування дітей та дорослих у стаціонарних і амбулаторних умовах у медзакладах, які підписали відповідні пакети з НСЗУ, пацієнти платити не повинні.

У 2021 році, за даними пресслужба МОЗ, за пакетом хіміотерапевтичного лікування заклади отримали 1,3 млрд грн. Він включає всі необхідні інструментальні дослідження пацієнтам із підтвердженим онкологічним діагнозом, зокрема й:

  • магнітно-резонансну томографію (в тому числі з внутрішньовенним контрастуванням);
  • рентгенологічні дослідження, в тому числі комп’ютерну томографію (з внутрішньовенним контрастуванням).

 

Читайте також: Чому львівським лікарням потрібні не лише апарати ШВЛ, а й КТ

МРТ і КТ безоплатні для пацієнтів з клінічно та морфологічно встановленим діагнозом злоякісного новоутворення у 100 закладах у всіх регіонах України. На Львівщині таких закладів шість:

  • КНП Львівської обласної ради «Львівський онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр»
  • КНП Львівської обласної ради «Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр»
  • КНП Самбірської міської ради  «Самбірська центральна лікарня»
  • КНП «Дрогобицька міська лікарня №3» Дрогобицької міської ради
  • КП «Центральна міська лікарня червоноградської міської ради»
  • КНП «Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги м. Львова»

 

Що ще пацієнт отримує безоплатно під час хіміотерапії, можна побачити у вимогах ПМГ (пункт 26, файл Специфікація). Щоб отримати лікування в межах пакету «Хіміотерапевтичне лікування та супровід пацієнтів з онкологічними захворюваннями у дорослих та дітей у стаціонарних та амбулаторних умовах», в тому числі – і безоплатне КТ, МРТ, пацієнту потрібне електронне направлення. Направлення пацієнтам із встановленим онкодіагнозом видає лікуючий лікар.

Читайте також: Львівські нейрохірурги вперше прооперували дитину з важкою формою епілепсії

Якщо у медзакладі у пацієнта вимагають гроші за послуги, які є безоплатними, можна залишити скаргу головному лікарю медичного закладу, а також НСЗУ. Як це зробити, в дізнавайтеся за посиланням.

Нагадаємо, що у випадку із коронавірусною хворобою метод КТ став ще більш популярним серед українців, проте ефективність його використання для хворих на Covid-19 є сумнівною. Коли треба її робити і кому не варто призначати це, читайте в матеріалі. 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!