Шість людей на вакансію. Яка ситуація на ринку праці в Україні

2173 0
Повномасштабне вторгнення в Україну вплинуло на зміни ринку праці, зокрема, зменшилася кількість вакансій, але кількість охочих знайти роботу зросла.
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

Ринок праці в Україні сильно змінився від початку повномасштабного вторгнення росії. Так, кількість вакансій зменшилася, а кількість кандидатів зросла. Ці дані стали відомі з дослідження компанії Robota.ua під час практичного HR семінару в межах Forum West у Львові 7 жовтня.

З моменту повномасштабного вторгнення ринок праці поступово відновлюється і станом на вересень ми на етапі 45% за кількістю вакансій від довоєнного періоду.

Кількість вакансій стала меншою, а кандидатів більшою через вивільнення працівників інших підприємств через війну. Так, у другому кварталі цього року на одну одну вакансію припадало від 15 до 25 кандидатів. Зараз ми на етапі – 6 кандидатів на одну вакансію.

Водночас зазначимо, що у першому кварталі 2022 року панував ринок пошукача, де була можливість обирати ту компанію, яка пропонує кращі умови. Тобто ситуація була аналогічною з 2021 роком, де на одну вакансію було 3 кандидати.

У 2020 році був непростий період, коли в середньому на одну вакансію тоді припадало 6,2 кандидати.

Якщо ж говорити про мінімальну та середню заробітну плату, то за останні роки вона зростає. З реальною заробітною платою подібна ситуація – вона також збільшується, але інфляція зростає значно швидше, ніж заробітна плата, що призводить до зубожіння населення, зменшення попиту, відтоку людей до Європи.

За останні 5 років інфляція в Україні не перевищувала 10% на рік, проте з моменту повномасштабного вторгнення інфляція прогнозується на рівні 31%.

Такі скачки за період незалежності України були двічі – у 2008 році 22% на рік, а також у 2015 році – 43% на рік. Якщо не буде подальшої ескалації, то ситуація може вирівнятися. Так, за прогнозами Нацбанку, у 2023 році вона може складати орієнтовно 21%.

Ринок вакансій також дуже тісно пов’язаний із ВВП країни і цього року воно провалюється приблизно на 30%, що впливає також і на ринок, який падає у середньому на 65% за трьома основними гравцями – Robota.ua, Work.ua та OLX робота.

У Нацбанку зазначають зростання на рівні 5,5 % ВВП у 2023 році, що дасть можливість приросту +-10% на рівні вакансій.

Якщо говорити про середню заробітну плату, то кардинальних змін тут не відбувається. Її зростання обумовлене компенсацією інфляційної складової.

Звісно ж, впливає і обмін валют, який також постійно зростає. За даними Мінекономіки, у 2023 році середній курс по року складатиме 42 гривні. Курс долара також залежить від відкритості портів, міжнародної підтримки, попиту в країні і ситуації на фронті.

Зазначимо, що презентація дослідження компанії Robota.ua відбулося у рамках практичного семінару HR Forum West. Організатори заходу – ТОВ «Юридична компанія «Ейч.Ді.Партнерз», і СП ТзОВ «Львівська консалтингова група».  

 

 

Софія Шавранська

Партнерська публікація

____________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!