У яких сферах Львову бракує прозорості

1613 0
Згідно з результатом дослідження Transparency International спільно з Інститутом політичної освіти, Львів посів першу сходинку серед міст України в рейтингу прозорості. Попри ці результати експерти вказали на низку галузей та комунальних структур, які все ще далекі від того, що заведено вважати прозорістю.
Фото: inhabitat.com

Фото: inhabitat.com

Згідно з результатом дослідження Transparency International спільно з Інститутом політичної освіти, Львів посів першу сходинку серед міст України в рейтингу прозорості. Попри ці результати експерти вказали на низку галузей та комунальних структур, які все ще далекі від того, що прийнято вважати прозорістю.

Як розповіла керівник «Побудова прозорості містах України» Катерина Цибенко, над дослідженням працювали 10 аналітиків упродовж двох років. Під час дослідження аналізували фінансову і бюджетну сферу, закупівлі, житлову й комунальну політику, галузь освіти, соціальні послуги, інформацію про роботу місцевої влади.

«Над проектом працювали 10 аналітиків протягом двох років. Щоби адаптували словацький досвід, у Києві ми розробили власну методологію рейтингування прозорості міст. Загалом цей проект дає більше шансів подолання корупції в країні» – розповіла вона.

Згідно із дослідженням, Львів отримав майже 60 балів, суттєво випередивши конкурентів. Найбільше плюсів місто отримало у сферах землекористування – 8 балів, доступу та участі – 7,3, також у сфері комунальних підприємств – 7,2 бала.

Не надто високі показники Львів отримав у таких сферах, як житлова політика, гранти та фінанси, соціальні послуги, кадрові питання та професійна етика.

«Впровадження допорогових закупівель свідчить про прагнення Львова до відкритості, однак, ми бачимо відсутність реальної конкурентності та зацікавленості бізнесу в роботі з міською радою. Так само ми відзначаємо важливу роль комунальних підприємств-монополістів в господарстві міста і, водночас, бачимо їхню закритість в частині відкриття публічної інформації про їхню діяльність», – зазначив голова правління Центру громадського моніторингу та досліджень Мирослав Сімка.

«Рейтинг – це конкуренція. Те, що було вчора, сьогодні уже змінюється. Наше завдання – удосконалюватись, щоб бути лідерами і надалі», – зауважив заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко.

Організація проведе конкурс та підтримає 15 найкращих антикорупційних ініціатив у різних містах. Протягом шести місяців вони матимуть можливість впроваджувати зміни. Наступного року проект планує укласти новий рейтинг.

Переглянути результати дослідження можна за посиланням.

Ірина Скишляк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!