У яких випадках вибори на окремих дільницях можуть визнати недійсними

5179 0
Згідно із законом, дільнична виборча комісія не зобов’язана ухвалювати таке рішення, але може.
Фото: 112.ua

Фото: 112.ua

Сьогодні, 31 березня, українці обирають президента. На Львівщині зафіксовано кілька порушень на ДВК, проте не масових. Уповноважена з виборчих прав у Львівській області від громадянської мережі Опора Ярина Гаєцька-Колотило розповіла у коментарі Tvoemisto.tv, у яких випадках результати голосування на окремій дільниці можуть визнати недійсними.

Читайте також: Що є порушеннями виборчого процесу у день голосування і куди на них скаржитись

Згідно із ст. 80 Закону України «Про вибори Президента України дільнична виборча комісія може, але не зобов’язана визнати голосування на виборчій дільниці недійсним у разі встановлення нею порушень Закону, внаслідок яких неможливо достовірно встановити результати волевиявлення виборців. Ідеться про такі випадки:

  • понад 5% виборців на дільниці проголосували незаконно (вкидання виборчого бюлетеня до виборчої скриньки за виборця іншою особою; голосування особами, які не мають права голосу; голосування особами, які не включені до списку виборців на виборчій дільниці або включені до нього безпідставно; голосування особою більше, ніж один раз, про що складались відповідні акти тощо);
  • бюлетенів у скриньках на понад 10% більше, ніж виборців, які проголосували на дільниці;
  • знищення або пошкодження виборчої скриньки, що унеможливлює встановлення змісту понад 5% виборчих бюлетенів від загальної кількості виборців.

Як каже Ярина Гаєцька-Колотило, у кожному випадку дільнична виборча комісія складає відповідний акт, що є підставою для розгляду нею питання про визнання голосування на виборчій дільниці недійсним.

Читайте також: Усе про вибори президента у Львові та області в один клік. Оновлюється

Якщо комісія вирішить визнати вибори недійсними, то має скласти відповідний протокол і відправити його в окружну виборчу комісію разом із запакованими бюлетенями. До них додається і акт, на підставі якого вибори визнаються недійсними.

У свою чергу, ОВК після розгляду всіх документів може ухвалити одне з трьох рішень:

  • врахувати відомості протоколів про підрахунок голосів на виборчій дільниці;
  • зобов’язати дільничну виборчу комісію виправити виявлені недоліки шляхом складання протоколу з позначкою «Уточнений»;
  • провести повторний підрахунок голосів на виборчій дільниці в порядку, встановленому Законом Про вибори президента України.

Спонукати ОВК ухвалити рішення про повторний підрахунок голосів можуть офіційно задокументовані скарги, акти та протоколи про порушення від виборців, спостерігачів, членів ДВК. Також підставою для цього можуть бути скарги на неналежне транспортування бюлетенів. А якщо ж є ознаки розпечатування пакетів з бюлетенями, то ОВК зобов’язана ухвалити рішення про перерахунок голосів.

Читайте також: У неділю на Львівщині працюватиме гаряча лінія від комітету виборців. Куди звертатись

Якщо ж і після повторного перерахунку голосів є підстави визнати вибори недійсними, то ОВК ухвалює таке рішення.

«Визнання голосування недійсним у межах територіального виборчого округу забороняється. Протокол про підсумки голосування у межах територіального виборчого округу невідкладно після підписання транспортується до Центральної виборчої комісії», – каже Ярина Гаєцька-Колотило.

Тому ОВК має встановити результати голосування в окрузі не пізніше, аніж на 5-й день після дня голосування.

Матеріал підготовлено за підтримки фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Media Development Fund of U.S. Embassy in Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!