У Зарудцях завершують реставрувати дерев’яну церкву XVІІІ століття, де зберігся унікальний іконостас

1467 0
Йдеться про пам’ятку архітектури національного значення – собор Преображення Господнього.
Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

У Зарудцях, що на Львівщині, завершують відновлювати старовинну дерев’яну церкву, яка датована 1787 роком – собор Преображення Господнього. Про це повідомили у департаменті міської агломерації ЛМР.

Храм вже покрили мідною бляхою та частково оббили деревом всередині і ззовні. Залишився нижній ярус під дахом.

Читайте також: На Львівщині відреставрують дах дерев’яної церкви XVIII століття у Зарудцях

До реставрації храму долучився національний інститут польської культурної спадщини за кордоном «Полоніка». З цим інститутом вже давно успішно співпрацює міське управління охорони історичної спадщини. Зокрема, за підтримки «Полоніки» польсько-українські групи реставраторів працюють над каплицям та надгробками на Личакові, над фресками Гарнізонного храму та Вірменської катедри. Тепер «Полоніка» допомагає завершити розпочату ще у 2020 році реставрацію храму. Власне інститут забезпечив церкву 750 кг міді», - повідомили у департаменті міської агломерації ЛМР.

У старовинній церкві зберігся унікальний іконостас, створений у другій половині XVІІ століття. Його виготовили у львівській іконописній школі на замовлення Крехівського монастиря. А пізніше продали і перевезли в собор у Зарудцях. Майже весь іконостас розміщено над бароковою стилізованою дерев’яною завісою, яку підтримують янголи.

Нагадаємо, що рятувати церкву почали у 2020 році, тоді виділили і використали лише 800 тисяч гривень з обласного бюджету. Минулого року для завершення протиаварійних робіт в дерев’яній церкві Собору Преображення Господнього в селі Зарудцях потрібно було ще понад мільйон гривень. Тоді у ЛОДА казали, що роботи слід провести до зими за кошти ЛМР, оскільки село тепер розташоване на території Львівської громади.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!