Учені назвали ймовірну причину задишки після коронавірусу

2990 0
Задишка є симптомом у більшості пацієнтів з Long Covid, але поки не зрозуміло, чи пов’язано це з іншими факторами, зокрема, структурою дихання, втомою чи чимось більш фундаментальним.
Фото: accemedin.com

Фото: accemedin.com

Учені виявили аномалії в легенях, які можуть пояснити, чому деякі пацієнти, що перехворіли на коронавірус, страждають на задишку навіть після одужання. Дослідження, в якому взяли  участь 36 людей, проводять вчені Оксфордського університету.

Як повідомляє УП. Життя, науковці з'ясували, що Covid-19 може викликати мікроскопічні ушкодження легень, які не можна виявити за допомогою звичайних тестів. Задишка є симптомом у більшості пацієнтів з Long Covid, але поки не зрозуміло, чи пов’язано це з іншими факторами, зокрема, структурою дихання, втомою чи чимось більш фундаментальним.

Читайте також: Учені виявили новий симптом штаму коронавірусу «Омікрон»

Під час дослідження вчені порівняли три групи пацієнтів: людей з постковід, які мають задовільні результати КТ, людей, яких госпіталізували з Covid-19 більше 3 місяців тому і які не хворіли довго, та здорових людей.

Щоб побачити аномалії, вчені робили пацієнтам магнітно-резонансну томографію (МРТ), оскільки КТ показувало нормальну структуру легень. Початкові результати виявили, що у пацієнтів з Long Covid спостерігаються значні порушення транспортування кисню з легень у кров, навіть якщо інші тести вже були негативними.

Подібні відхилення виявили і у пацієнтів, які були госпіталізовані з важкою формою Covid-19. Учені зробили висновок, що вірус викликає певну стійку аномалію в мікроструктурі легень або їхніх судинах. Дослідники припустили, що такі функції легень, як-от обмін вуглекислого газу та кисню, можуть бути порушені, навіть якщо структура легень виглядає нормальною.

Читайте також: «Омікрон» схожий на застуду. Як відрізнити – хворієте ви на грип чи на Сovid-19

У майбутньому дослідники планують перевірити свої висновки на більшій кількості пацієнтів.

Нагадаємо, що Tvoemisto.tv раніше розпитало львів’ян, які перехворіли на коронавірус, та медиків про те, якими можуть бути психоемоційні наслідки після Covid-19, чому і у кого вони виникають та як із цим жити.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!