Учні профтехучилищ зможуть укладати договори про роботу на підприємствах

1947 0
Проект відповідної тристоронньої угоди – учень, заклад освіти, виробництво – МОН представило для публічного обговорення.
Фото: Hyser

Фото: Hyser

Міністерство освіти і науки винесло на громадське обговорення типовий договір про здобуття професійної освіти за дуальною формою навчання. Ідеться  про тристоронню угоду, що дозволить організувати навчання не лише в закладі, а й на виробництві. Про це повідомляє прес-служба МОН.

Документ передбачає, що роботодавець може домовитися з учнем, що той працюватиме певний період часу після навчання на його виробництві.

Головна мета проекту договору – глибше залучити роботодавців до співпраці з закладами професійної освіти.

«Дуальна освіта – це коли учень близько 30% часу отримує теоретичні знання з професії у закладі освіти. Решту часу він проводить на реальному виробництві, де отримує можливість працювати на сучасному обладнанні, навчитись корпоративній етиці тощо. Зараз наші роботодавці не дуже глибоко зацікавлені в розвитку дуальної освіти. Аби це виправити, ми й підготували цей договір. Підписавши його, учень отримає вищий рівень освіти, але також зобов’яжеться відпрацювати певний час після випуску на виробництві, де здійснювалось навчання», – зазначає міністерка Лілія Гриневич.

Відтак, представники закладів професійної освіти, управлінці можуть подати свої пропозиції до договору.

Читайте також: Тільки не завод! Міфи та реальні проблеми львівської профтехосвіти

Також Лілія Гриневич розповідає, що в бюджеті на 2019 рік передбачено 50 млн на модернізацію професійної освіти – створення навчально-практичних центрів із сучасним обладнанням за професіями, яких найбільше потребує ринок праці.

У 2016 та 2017 роках держава виділяла гроші – по 50 млн щорічно – на створення модернізованих навчально-практичних центрів за найбільш гостродефіцитними на ринку праці професіями: швачка, монтажних сантехнічного обладнання, тракторист.

Читайте також: Які зміни чекають на випускників у 2019 році. Три нововведення ЗНО

2018-го центри створювалися під оновлений перелік професій, після чергового моніторингу потреби на ринку праці. Зокрема, цьогоріч НПЦ відкриваються за напрямами: Механічна обробка металу (професії: Токар. Верстатник широкого профілю. Фрезерувальник. Шліфувальник. Свердлувальник), зварювальні технології (професії: Електрозварник ручного зварювання. Електрозварник на автоматичних та напівавтоматичних зварювальних машинах. Зварник), електротехнічні технології (професії: Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування. Електромонтажник з освітлення та освітлювальних мереж. Електромонтажник силових мереж та електроустаткування) і Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!