Угода про Асоціацію між Україною та ЄС запрацювала в повному обсязі

2928 0
Угода була підписана у два етапи у 2014 році, але процес ратифікації було завершено лише у червні 2017-го.
фото: nowyny.eu

фото: nowyny.eu

Сьогодні набула повної міжнародно-правової чинності Угода про асоціацію між Україною і Європейським Союзом, включно зі створенням поглибленої і всеосяжної зони вільної торгівлі.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман привітав громадян України з цією подією і зазначив, що за час дії зони вільної торгівлі України з ЄС, країни Євросоюзу стали головним торговельним партнером України.

«Наведу кілька цифр: наразі торгівля з країнами ЄС складає 41,1% від загального обсягу зовнішньої торгівлі товарами, а за перше півріччя 2017 року експорт товарів та послуг до ЄС зріс на 22,8% порівняно з аналогічним періодом 2016 року та склав $9,4 млрд» – зазначив Володимир Гройсман на своїй сторінці в «Фейсбук».

Натомість Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер назвав набуття чинності в повному обсязі Угоди про асоціацію між Україною та ЄС святом для всього європейського континенту.

«Угода про асоціацію, включаючи її глибоку та всебічну Зону вільної торгівлі (DCFTA), є основним інструментом для наближення України та ЄС: це сприяє поглибленню політичних зв'язків та зміцненню економічних зв'язків, а також повазі спільних європейських цінностей», – зазначено у прес-релізі ЄС.

Читайте також: Як вплине угода з ЄС на львівський бізнес. Інфографіка

Підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС відбувалося в два етапи. 21 березня 2014 року під час позачергового саміту Україна – ЄС було підписано політичну частину Угоди та Заключний акт саміту.

Зокрема, було підписано преамбулу, статтю 1, розділи І «Загальні принципи», ІІ «Політичний діалог та реформи, політична асоціація, співробітництво та конвергенція у сфері зовнішньої та безпекової політики» і VII «Інституційні, загальні та прикінцеві положення» Угоди. На саміті також була зроблена заява, що зобов’язання України, які випливають зі статті 8 Угоди про асоціацію стосовно ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду 1998 року, будуть виконані після внесення відповідних змін до Конституції України.

27 червня 2014 року в ході засідання Ради ЄС Президентом України Петром Порошенком та керівництвом Європейського Союзу і главами держав та урядів 28 країн-членів ЄС було підписано економічну частину Угоди – розділи III «Юстиція, свобода та безпека», IV «Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею», V «Економічне та галузеве співробітництво» та VI «Фінансове співробітництво та положення щодо боротьби із шахрайством».

Угода про асоціацію налічує понад тисячу сторінок, а за своєю структурою складається з преамбули, семи частин, 43 додатків та 3 протоколів.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!