Скільки ухилянтів від мобілізації та спроб незаконно перетнути кордон виявили на Львівщині

3315 0
Найбільше порушень відкрито щодо організаторів незаконних схем переправлення призовників через кордон.
Фото: chesno.ck.ua

Фото: chesno.ck.ua

За час воєнного стану на Львівщині відкрили 48 кримінальних проваджень щодо ухилення від мобілізації, організації схем незаконного переправлення через кордон та надання хабарів прикордонникам за такий перетин. Найбільше справ стосуються порушників, які за винагороду обіцяли допомогти виїхати з країни чоловікам призовного віку. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомили у пресслужбі Львівської обласної прокуратури.

Незаконне переправлення через кордон

Так, за ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон) ККУ розпочали 35 проваджень. Наразі за результатами досудового розслідування про підозру повідомили фігурантам 11 проваджень, які надалі розглядатиме суд. Ще три справи вже слухають у суді.

Читайте також: У Львові затримали керівника громадської організації, який допомагав чоловікам покинути країну 

Тут йдеться, зокрема, про так званих організаторів схем, які виготовляють вам документи, або вносять відомості у систему «Шлях» і перевозять вас на автомобілі, або представляють як волонтера певної громадської організації, готуючи фіктивні документи про непридатність до військової служби. За інформацією прокуратури, найбільші хабарі, які за таку послугу порушники отримували від клієнтів, були суми у розмірі 10, 12 і 20 тисяч доларів. Є й менші ставки, як-от 6, 3 та 2 тисячі доларів.

Ухилення від призову

За ухилення від призову за мобілізацією за відповідною ст. 336 ККУ розпочали вісім проваджень. З них по чотирьох вже винесли вироки, де призначена реальна міра покарання з урахуванням ст. 75 (звільнення від відбування покарання з випробуванням) ККУ, тобто іспитовий строк. До слова, він встановлюється судом тривалістю від 1 до 3 років. Такі підозри отримують чоловіки, яким вручили повістки, а вони не з’явилися у військкоматі.

Хабарі прикордонникам

Ще п’ять проваджень, порушені обласною прокуратурою, стосуються тих чоловіків, які пропонували або надавали хабарі безпосередньо інспекторам прикордонної служби (ст. 369 ККУ). Щодо сум незаконної винагороди, які зафіксували – 2 тисячі гривень, 1800 гривень, 2 тисячі доларів, 500 доларів, 100 доларів.

Додамо, що порушникам у разі доведення вини загрожує покарання у вигляді штрафу від 500 до 750 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8500 грн до 12 750 грн) або обмеження волі на строк від 2 до 4 років, або позбавлення волі на той самий строк, із спеціальною конфіскацією.

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!