Україна готова дозволити провести місцеві вибори на Донбасі у березні 2021 року, – Кравчук

1343 0
Для цього потрібно прийняти закон про особливості проведення місцевих виборів в ОРДЛО.
Фото: Detector.media

Фото: Detector.media

Підготовлений українською стороною План спільних кроків для Тристоронньої контактної групи містить пропозицію створити всі необхідні умови для проведення там місцевих виборів 31 березня 2021 року. Про це повідомив агентству «Інтерфакс-Україна» глава делегації України в ТКГ, перший президент України Леонід Кравчук.

Читайте також: Це легалізація домовленостей з РФ. Експерт про запитання Зеленського

«Перше, що ми пропонуємо зробити, це припинити обов'язково збройний конфлікт, і провести обов'язково повну демілітаризацію ОРДЛО. З цього потрібно починати. Тобто, всі збройні формування, найманці, озброєння – все повинно бути виведено з цієї території, незаконні збройні формування повинні бути розпущені. І це потрібно зробити на початку 2021 року», – розповів він.

За його словами, після цього Україна повинна взяти під контроль кордон і забезпечити на цих територіях нормальну життєдіяльність. «Тобто, складова безпеки стає головною, визначальною для того, щоб рухатися вперед», – наголосив Кравчук.

Глава делегації України в ТКГ зазначив, що важливо буде чітко врегулювати питання відповідальності для осіб, які брали участь у подіях, пов'язаних з війною на Донбасі, і недопущення покарання для тих, на кому немає провини за вчинення злочинів.

Українська сторона наполягатиме, що необхідно негайно забезпечити повний і безумовний доступ міжнародних організацій, включно з Міжнародним комітетом Червоного Хреста, до всіх утримуваних осіб. Україна хотіла б, щоб це було зроблено до середини листопада 2020 року, а остаточне взаємне звільнення утримуваних осіб за принципом «всіх на всіх» відбулося не пізніше 15 грудня 2020 року.

Читайте також: Український документальний фільм про сім'ю з Донбасу здобув дві нагороди на фестивалі в Польщі

Згідно з українським планом, не пізніше 31 березня 2021 року на території ОРДЛО повинні бути проведені місцеві вибори відповідно до Конституції та законів України, і з дотриманням стандартів ОБСЄ.

«Крім того, необхідно буде прийняти закон про особливості проведення місцевих виборів в ОРДЛО. Я думаю, що Верховна Рада вже напрацювала багато в цьому напрямі. Потрібно підняти всі ці напрацювання, подивитися на їх зміст, і з урахуванням тих змін, які відбулися, прийняти відповідне рішення», – зазначив Кравчук.

За словами першого президента, Україна також пропонуватиме створення Вільної економічної зони в рамках реалізації особливого порядку місцевого самоврядування в ОРДЛО. «Без неї відновити там економіку буде неможливо. І ця Вільна економічна зона, згідно з нашим баченням, повинна діяти десь орієнтовно до 2050 року. Розрахунки показують, що цей час дозволить привести регіон Донбасу до нормального стану», - сказав він.

Кравчук також заявив, що такий план мають підтримати всі сторони як «золоту середину». Сьогодні, 5 листопада, план української сторони направлять координатору ТКГ, спецпредставникові чинного голови ОБСЄ Гайді Грау.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!