Україна має виготовляти вакцину від Covid-19, навіть якщо вона буде дорожчою – Степанов

1136 0
Міністр додав, що фармкомпанії готові вкладати в це кошти, але їм потрібні гарантії – що держава буде купувати саме в них.
Фото: Maksim Goncharenok/Pexels

Фото: Maksim Goncharenok/Pexels

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що Україна має виготовляти власну вакцину від Covid-19, адже нині у світі триває справжня війна за вакцини. Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбуку.

Читайте також: МОЗ дозволило щеплювати залишками вакцини від Сovid-19 громадських діячів

«Сьогодні, коли в світі йде справжня війна за вакцини, коли уряди країн накладають заборони на експорт законтрактованих і проплачених нами партій вакцин, вихід один – почати виробляти свою. Для цього ми повинні внести зміни до законодавства і надати пріоритет при держзамовленні українським фармиробникам», – зазначив він.

Міністр додав, що фармкомпанії готові вкладати в це кошти, але їм потрібні гарантії – що держава буде купувати саме в них, бо конкурувати з великими фармвиробниками по ціні вони не зможуть.

Наша вакцина може бути дорожчою, каже він, але ми маємо на це піти, бо це – питання національної безпеки.

Додамо, що про створення української вакцину від Covid-19 йшлося ще минулого року. 20 жовтня на нараді з президентом України Володимиром Зеленським українські вчені презентували потенційну вакцину проти коронавірусу. Один із розробників – доктор медичних наук Михайло Фаворов, що народився в місті Гайвороні Кіровоградської області, багато років працював в країнах Східної Європи і колишнього СРСР.

Читайте також: Медики, що відмовились від щеплення проти Сovid-19, можуть безкоштовно вакцинуватися згодом

Нагадаємо, що в Україні 24 лютого розпочалася кампанія з вакцинації населення проти Covid-19 вакциною Covishield виробництва індійського підприємства Serum Institute. З 1 березня можливі залишки вакцини від коронавірусу дозволили використовувати для щеплення громадських діячів, аби популяризувати імунізацію.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!