Політична реклама

Україна може посилити маркування продуктів з ГМО

1291 0
У США і Канаді занепокоїлися планами українського уряду змінити систему маркування харчових продуктів на вміст у них ГМО. Питання викликало пропозицію скасувати мінімальний поріг маркування в 0,9%, пише КоммерсантЪ-Украина в статті Чувствительные организмы. Якщо МОЗ не зможе надати наукового обґрунтування ГМО-маркування всіх продуктів харчування і постанова Кабміну все ж таки набуде чинності, це питання може стати об'єктом розгляду в органі з вирішення спорів СОТ

У розпорядженні видання "Корреспондент" опинилися копії листів, спрямованих до Міністерства економічного розвитку і торгівлі з Канади і США. Міністерство закордонних справ і зовнішньої торгівлі Канади в листі від 23 лютого і асоціація Рада міцних алкогольних напоїв (США) в листі від 28 лютого попросили Україну пояснити доцільність прийняття Кабміном постанови про затвердження "Порядку етикетування (маркування) харчових продуктів щодо вмісту в них генетично модифікованих організмів". Торгові партнери попросили "надати наукове обґрунтування вимог до маркування продуктів, що містять ГМО, які були науково оцінені як безпечні для споживання людини, а також необхідності ГМО-маркування продуктів харчування, які не містять ГМО".

Раніше уряд запропонував зобов'язати виробників харчових продуктів маркувати товари з будь-якою часткою ГМО, тоді як з 2009 року виробники маркують її тільки при частці ГМО вище як 0,9%. Новий порядок маркування також передбачає, що замість наклейок Без ГМО інформація про відсутність цих організмів буде вказуватися в описі складу продукту. Якщо продукт харчування буде містити ГМО, то в описі його складу повинен бути перерахований повний перелік компонентів, що містять такі організми, із зазначенням навіть мінімальної кількості ГМО. Проект постанови було оприлюднено на сайті СОТ і скеровано на узгодження країнам відповідно до угоди про технічні бар'єри в торгівлі.

Причини інтересу цих країн очевидні: США є найбільшим виробником ГМО-продукції в світі, а Канада до останнього часу входила в трійку лідерів. Найбільш активно в світі вирощуються модифіковані соя, кукурудза, томати, рапс і картопля.

Переклад: "Новинар"

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!