Україна може повернутися до жорсткого карантину та Covid-19 у медиків Львова. Головне за ніч і минулу добу

36585 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.

Помякшення / повернення більш жорсткого карантину. Кабінет міністрів планує пом’якшити обмеження щодо кількості людей у туристичних групах, збільшивши його до 50 осіб.

Разом з тим, дані епідеміологічної моделі, яку розробила Київська Школа Економіки (KSE) свідчать, що повернення більш жорсткого карантину ймовірне вже у червні. «Ймовірність повернення більш жорсткого карантину – висока. Чи дійсно карантин повернеться – буде залежати від рішень уряду. Однак людям та бізнесу варто готуватися до цього вже сьогодні», – заявив колишній міністр економіки Тимофій Милованов.

Читайте також: Що будують біля водоспаду Кам’янка на Львівщині

Правила для авіаперельотів та кафе / ресторанів. Із 5 червня в Україні відновлюють внутрішні авіаперевезення. Відтак, Державна авіаційна служба опублікувала вимоги щодо виконання польотів під час карантину. Серед основних: доступ до терміналів аеропорту має бути максимально обмежений, запроваджені фізичне дистанціювання (1,5 метра між людьми), мобільна реєстрація та безконтактна посадка.

У МОЗ оприлюднили правила, за якими мають працювати ресторани і кафе, коли їм дозволять відкритись повністю. Вони передбачають дотримання відвідувачами дистанції не менше, аніж 1,5 метри. Не можна буде проводити бенкети, також заборонена робота дитячих кімнат та зон самообслуговування. За одним столиком можуть перебувати не більше чотирьох людей, без урахування дітей до 14 років. 

Коронавірус – Львів – Київ. На Львівщині за добу Covid-19 виявили знову рекордних 85, з них 43 у Львові (напередодні 96 осіб). Разом 1 915. Вилікувалося – 490 осіб, померло – 62.

В Україні різко зросла кількість нових хворих на коронавірус – за добу виявлено 588 (напередодні 483) осіб. Загальна кількість 25 411 пацієнтів. Одужало – 11 042 (602 за добу), померло від Covid-19 – 747 осіб (плюс 12). Кількість тих, хто вилікувався знову перевищує число нових хворих на коронавірус.

Читайте також: На Львівщині відкрили 47 кілометрів відремонтованої траси Львів – Пустомити – Меденичі. Фото, Відео

Перелік антилідерів знову змінився (Львівська область впевнено рухається уверх): Чернівецька область (3 481 – плюс 39 за добу), місто Київ (3 210 – плюс 77), Львівська (1 915 – детальніші показники вище) та Рівненська (1 905 – плюс 32) та області.

Covid-19 у медиків Львова. Львівський кардіоцентр закривають через коронавірус у медиків інфарктного відділення. Як повідомив керівник обласного штабу з ліквідації надзвичайної ситуації, пов’язаної із коронавірусом Андрій Васько, зараз опрацьовується варіант, аби перенаправити лікарів в реанімаційне відділення. «Якщо ж ні, то нам доведеться на два тижні чи на 10 днів поставити на паузу кардіоцентр і переадресовувати пацієнтів до інших закладів», – сказав він. Наразі ухвалено рішення виписувати пацієнтів і не приймати нових.

Разом з тим, керівник Штабу не зміг сказати, скільки хворих або контактних медиків є в кардіоцентрі. А директор кардіоцентру Степан Павлик заявив, що не знає, яка ситуація у закладі, тому що у відпустці.

Tvoemisto.tv ще 22 травня повідомляло про імовірний спалах коронавірусу в інфарктному відділенні обласного кардіоцентру і зверталося до обласних посадовців за коментарями. Тоді чиновники не спростували цю інформацію, але і не підтвердили прямо.

Читайте також: Родинам померлих від коронавірусу лікарів виплатять одноразову допомогу

Високі ціни на ягоди і фрукти. Як розповіла у коментарі Тvoemisto.tv керівниця департаменту «Маркетинг-Аналітика» оптового ринку «Шувар» Тетяна Гетьман, на початок червня пропозиція полуниці та черешні є найменшою за останні 5 років. А імпортна черешня у три рази дорожча, ніж українська. 

Малина, лохина, порічки, ожина на ринку наразі лише імпортні. «Сьогодні ціни на літні фрукти є найвищими за останні роки. Щодо полуниці в цей час, то у попередні роки ми мали ціну 27-35 грн за кг. Сьогодні в нас на майданчику полуниця коштує 70 грн за кг», – розповіла вона.

Також ціни є рекордно високі на яблука через обмежений імпорт та запізнілий старт ягідного сезону. Тепер ъх кілограм коштує більше, ніж долар. За її словами, це зумовлено тим, що через холодну весну у господарствах Півдня та Закарпаття ягода дуже повільно визрівала. А дехто взагалі втратив частину врожаю через приморозки.

Шмигаль – Пристайко – Стефанішина – Ткаченко. Верховна Рада підтримала прохання прем’єра Шмигаля про відправлення на доопрацювання програми дій уряду. Під час обговорення програми депутати від різних фракцій називали програму дій уряду «шкільним рефератом».

Також Рада звільнила з посади віцепрем’єр-міністра з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Вадима Пристайка і призначила на цю посаду Ольгу Стефанішину.

Окрім того, новим міністром культури став Олександр Ткаченко, який пообіцяв, що продасть свої акції Одеської кіностудії.

Читайте також: У Львові почали зараховувати дітей у садочки

Аваков – Зеленський. Міністр Аваков заявив, що випадки катування і нелюдського поводження існують у поліції будь-якої країни світу, важливо їх не приховувати та покарати винних.

А його заступник Антон Геращенко звинуватив у провалі реформи поліції її ексочільницю Хатію Деканоїдзе, яку звільнили ще у 2016 році.

А МВС також з’ясують, чи порушив президент Зеленський карантинні обмеження під час кавування у Хмельницькому.

Падіння економіки – МВФ. У Мінекономіки оцінюють падіння економіки України в січні-квітні-2020 року у 5%.

А президент Зеленський знову обіцяє «дотиснути» банки для зниження ставок за кредитами в гривні до 5-6%.

Засідання ради директорів МВФ із затвердження нової програми фінансування stand-by для України заплановано на 9 червня.

Візи для іноземців – Іспанія – Кіпр. МЗС поставили завдання розглянути можливість лібералізації візового режиму для іноземців. На думку Зеленського, скасувати візи можна для громадян Китаю, Австралії, Нової Зеландії чи арабських країн, які приїжджають в Україну як туристи.

Читайте також: «Ми маємо обрати мандри україною з гонору, а не з жалості», – директор туроператора Ігор Губіліт

Іспанія передумала відкривати кордони з Францією і Португалією 22 червня.

Кіпр вперше за час епідемії коронавірусу не зареєстрував жодного нового випадку коронавірусу.

Нині Львівська обласна комісія з ТЕБ і НС має розглянути питання про послаблення карантину на Львівщині, але в обласному лабораторному центрі МОЗ кажуть, що показник, необхідний для цього, перевищений в області удвічі. Тож навряд, чи зараз таке можливе. Тому бережіть себе – Covid-19 лютує, як ніколи. Гарного Вам дня!

А  медіа-хаб Тvoemisto.tv продовжує транслювати онлайн-концерти 10-го ювілейного фестивалю Leopolis Jazz Fest. Нині старт – о18:45 та 20:45. Насолоджутеся!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!