Україна може стати членом ЄС щонайменше через сім років

1667 0
Процес вступу до ЄС тривалий і передбачає низку етапів.
Фото: DW

Фото: DW

Україна повинна виконати низку бюрократичних процедур перед тим, як стати членом Євросоюзу. Цей процес може зайняти щонайменше 7 років.  Про це повідомила гендиректорка Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Наталія Форсюк, передає Громадське. 

Читайте також: Україна офіційно отримала статус кандидата в члени ЄС

Лідери Європейського Союзу 23 червня підтримали надання Україні статусу кандидата в члени ЄС. За словами Форсюк, це рішення не просто обіцянка, а набір бюрократичних процедур, виконання яких призведе до повноцінного членства.

Найголовнішим, на її думку, є те, що статус кандидата дає Україні сильнішу позицію у майбутніх мирних переговорах. Крім того, таке рішення відкриває для України доступ до фінансових інструментів.

«Це відкриває нам доступ до структурних фондів ЄС, що зараз дуже важливо, адже це фінансові інструменти, які доступні лише для кандидатів, надаються не тільки на умовах кредиту, а на більш вигідних умовах, фактично майже безоплатних», — зазначила чиновниця.

Вона каже, що не бачить перепон для вступу України до ЄС, однак наголошує, що цей процес тривалий і передбачає низку етапів. Насамперед необхідно виконати рекомендації Єврокомісії: завершення антикорупційної реформи, впровадження антиолігархічного закону, призначення суддів Конституційного суду, зміцнення зв’язку між розслідуваннями та вироками в антикорупційних справах, незалежність регулятора медіа і національні меншини.

«Цих умов не так багато. За ними всіма у нас є прогрес, їх треба завершити, а не починати все з початку. Після завершення буде ухвалене рішення про відкриття переговорних процедур. Це буде не раніше наступного року, бо оцінку виконання будуть робити у грудні. А переговорні процедури — це зазвичай те, що триває декілька років», — пояснює гендиректорка.

Читайте також: Що має виконати Україна, щоб увійти до Євросоюзу 

Паралельно з переговорами Україна має повністю впровадити законодавство ЄС, тому що на момент членства воно має стати невіддільною частиною законодавства України.

Наступного року Україна не зможе стати членом ЄС, оскільки неможливо так швидко завершити всі процедури. Форсюк каже, що Україна зможе вступити до ЄС, за найкращим сценарієм, через 7 років.

«Якщо ми отримаємо статус члена ЄС за 7 років — це дуже добре. Раніше — дуже малоймовірно, це через велику кількість законодавства, яке нам треба ухвалити та запровадити. Ми маємо повністю жити за законами Європи», — сказала Форсюк.

Нагадаємо, Європейський парламент ухвалив резолюцію, де закликав невідкладно надати Україні статус кандидата у члени Європейського Союзу. Резолюцію підтримали 529 депутатів Європарламенту. У вищому виконавчому органі Євросоюзу заявили, що наша держава значно просунулася в досягненні стабільності інститутів, які гарантують демократію, верховенство права, права людини та повагу і захист меншин.

Зазначимо, що 23 червня, Україна офіційно отримала статус кандидата в члени ЄС. Відповідне рішення ухвалила Європейська Рада на саміті лідерів Євросоюзу в Брюсселі.

Тvoemisto.tv розповідає, що змінить для України статус кандидата на членство і що кожен із нас може зробити, аби пришвидшити набуття членства в Європейському союзі. Більше тут.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!