Україна може відмовитись від проведення Євробачення-2017

4666 0
Міністр фінансів Олександр Данилюк допускає, що Україна може передати право на проведення Євробачення іншій країні через надто високу вартість проведення цього конкурсу
фото: 1tv.com.ua

фото: 1tv.com.ua

Про це він написав у своїй колонці на "Економічній правді".

"Євробачення - недешевий захід. У 2005 році витрати України на проведення конкурсу в Києві сягнули 11 млн дол. Відтоді середній розмір витрат виріс у рази. Наприклад, для Швеції конкурс коштував близько 1 млрд грн - 43 млн дол", - йдеться у блозі.

За його словами, економісти не можуть дати одностайну відповідь на запитання, наскільки виправдані ці витрати. Команда "Вокс Україна" проаналізувала всі "за" і "проти".

"Через специфіку своєї роботи я повинен думати про бюджет. Я закликаю тверезо оцінити можливості і вигоди Євробачення і нагадую, що проект повинен бути фінансово обґрунтованим. 1 мільярд гривень (у який вартість оцінили експерти – ред.) – це величезна сума. Зрештою, світ знає п'ять прикладів передавання права на проведення конкурсу. Наприклад, Франція у 1960 році передала його Британії", – написав він.

Олександр Данилюк додав, що, якщо Україна все ж вирішить проводити конкурс, слід сформулювати, "чому ми це робимо, і яка користь від цього для держави".

У той же час він розповів, що підготовку до конкурсу обговорили у середу на засіданні уряду, в результаті чого було вирішено протягом місяця провести відкритий національний конкурс для вибору міста, яке прийме Євробачення.

"Нам потрібне місто, яке точно знає, як використає цю можливість для свого розвитку", – написав він, нагадавши, що "після першого етапу децентралізації бюджети міст стали переважно профіцитними", а отже обране місто повинне буде розділити фінансові ризики з державою.

"Ми очікуємо від міст не тільки доброї волі на проведення, але й пакета інфраструктурних проектів, на які ми будемо залучати кошти інвесторів та донорів", – додав він.

Також Данилюк повідомив, що при Кабміні буде створено проектний офіс, який займеться підготовкою до Євробачення і запевнив, що підготовка пройде прозоро і під контролем громадськості і волонтерів.

"Важливе завдання – комунікації навколо конкурсу. Ми повинні розповісти світові про себе і довести інвесторам, що Україна є сприятливим місцем для інвестицій. Це означає прискорення реформ і демонстрація нового рівня держуправління", – написав міністр.

Нагадаємо, 15 травня у столиці Швеції завершився фінал головного пісенного конкурсу Європи – «Євробачення 2016». Джамала, яка цього року представляла Україну, виборола перше місце. За результатами голосування національних журі країн-учасниць та смс-голосування глядачів, Джамала набрала 534 бали. На другому місці опинилася Австралія (511 балів), третє місце посіла Росія (491 бал).

Також співачка пропонує наступного року провести цей пісенний конкурс у Львові, Києві або Одесі. Про це вона розповіла під час інтерв’ю журналістові Першого національного каналу одразу ж після завершення фіналу.

За інформацією: Українська правда, tsn.ua, espreso.tv

Опублікувала Мар’яна Федина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!