Україна належить до нашої європейської родини. Заява Ради ЄС на саміті у Версалі

1620 0
У заяві глав держав та урядів йдеться, що Рада ЄС запропонувала Єврокомісії надати висновки щодо заявки України.
Фото: capital.ua

Фото: capital.ua

На неформальному саміті Європейської ради у Версалі ухвалили заяву про засудження війни Росії проти України, рішучість посилювати тиск на РФ шляхом нових санкцій, а також про перспективи вступу України до ЄС. У заяві глав держав та урядів, опублікованій на сайті Євроради, йдеться, що Рада ЄС запропонувала Єврокомісії надати висновки щодо заявки України. Як повідомляє Ліга з посиланням на президента Литви Гітанаса Науседу, лідери ЄС сказали «так» євроінтеграції України.

Науседа після саміту написав у Twitter: «Історична ніч у Версалі. Після п'яти годин гарячих дискусій лідери ЄС сказали «так» українській євроінтеграції. Процес розпочався. Тепер ми й українці повинні зробити це швидко. Героїчна українська нація заслуговує на знання, що їй раді в ЕС».

Читайте також: «Доведіть, що ви з нами». Зеленському у Європарламенті аплодували стоячи

Сама заява розбита на п'ять пунктів.

У першому пункті йдеться про те, що два тижні тому Росія повернула війну до Європи і необґрунтована військова агресія РФ проти України брутально порушує міжнародне право, принципи статуту ООН, підриває європейську та глобальну безпеку та стабільність. У заяві сказано, що Росія та її спільниця Білорусь несуть повну відповідальність за цю агресивну війну, і винні будуть притягнуті до відповідальності.

У другому пункті зазначено, що держави-члени ЄС продовжуватимуть надавати політичну, фінансову, матеріальну та гуманітарну підтримку Україні та «повні рішучості ще більше посилити тиск на Росію та Білорусь», швидко запровадивши нові санкції.

У третьому пункті – про біженців. У ЄС заявили, що продовжать надавати гуманітарну, медичну та фінансову підтримку всім біженцям та країнам, які їх приймають. Також у ЄС закликали Росію забезпечити безпечний та безперешкодний гуманітарний доступ до постраждалих в Україні.

Читайте також: Зеленський підписав заявку на вступ до Євросоюзу

Безпосередньо про євроінтеграцію – у четвертому пункті, але без конкретики: «Президент України подав заявку на вступ до Європейського Союзу. Рада діяла швидко і запропонувала Комісії подати свою думку щодо цієї заяви відповідно до відповідних положень договорів. В очікуванні цього і без зволікань ми будемо ще більше зміцнювати наші зв'язки та поглиблювати наше партнерство, щоб підтримати Україну у дотриманні її європейського шляху. Україна належить до нашої європейської родини».

У п'ятому пункті йдеться, що Єврорада запропонувала Комісії подати свої висновки за заявками Молдови та Грузії.

Нагадаємо, що Україна подала заявку на членство в Європейському союзі за спеціальною процедурою. Президентка Європарламенту Роберта Метсола на позачерговій пленарній сесії, присвяченій війні РФ проти України, заявила, що Європейський парламент визнає європейську перспективу України та працюватиме над тим, щоб Україна отримала статус кандидата на членство. 

Президент Володимир Зеленський виступив онлайн на засіданні Європарламенту та наголосив, що Україна сьогодні довела свою силу, тому має повне право стати членом ЄС. 1 березня Європарламент рекомендував надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!