Україна, найімовірніше, отримає вакцину Astra Zeneсa, – прогноз голови ЦГЗ

1687 0
Коли Україна висилала запит на COVAX, то враховувала умови зберігання.
Фото: L N for unsplash

Фото: L N for unsplash

Україна найімовірніше отримає вакцину Astra Zeneсa. Такий прогноз, з урахуванням виробничих потужностей цього виробника та українських реалії, озвучив в.о. генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ Ігор Кузін в коментарі «Українській правді».

Він нагадав, що наразі результати щодо клінічної ефективності є у вакцин Pfizer, Moderna та Astra Zeneсa.

Ці три вакцини показують таку ефективність: Pfizer/BioNTech – 95%, Moderna – 94% та Astra Zeneсa – 70%.

Читайте також: Львівський інфекціоніст – про новий штам коронавірусу і про те, чи подіє на нього вакцина

При цьому перші дві потребують ультра-холодного зберігання, із температурним режимом від -20 до -60/-80°C, а третю можна зберігати при температурі +2...+8°C.

За його словами, враховуючи, що ще у 2018 році повідомлялося, що більшість холодильників для зберігання вакцин в Україні були зношені та непридатні. Це несе реальні ризики для зберігання вакцин в належному стані.

Тому, каже Ігор Кузін, є сподівання, що Україна отримає вакцину від Astra Zeneka.

«Водночас зараз є дуже багато вакцин, які знаходяться на останній фазі клінічних досліджень. Яку вакцину ми отримаємо залежатиме від того, в які часові рамки буде відбуватися виробництво цієї вакцини.

За тою інформацією, яка в нас є, Pfizer збирається виробити 50 млн доз вакцин до кінця 2020 року, Moderna – 20 млн доз, а Astra Zeneka – 100 млн доз.

Коли ми висилали запит на COVAX, ми враховували умови зберігання, які можемо собі дозволити, тож, враховуючи виробничі потужності, є сподівання, що ми отримаємо вакцину від Astra Zeneсa.

Читайте також: Антибіотики з наступного року будуть продавати лише за електронним рецептом

Але точну відповідь на те, вакцина якого виробника потрапить в Україну за програмою COVAX, ми зможемо отримати лише в січні 2021 року», – заявив він.

Нагадаємо, що у вівторок Міністерство охорони здоров’я затвердило національний план вакцинації від Covid-19, згідно якого протягом 2021-2022 років планує вакцинувати 20 млн українців.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!