Україна перейшла на електронні лікарняні

1019 0
З 1 жовтня всі заклади охорони здоров'я видаватимуть електронні лікарняні.
Фото: НСЗУ

Фото: НСЗУ

З 1 жовтня Україна перейшла на електронну форму листків непрацездатності. Про це повідомили у Львівській ОДА.

«Нарешті незграбний бюрократичний спадок, який ми мали ще з 1937 року у вигляді папірця з купою печаток, відійшов у минуле. Україна послідовно в кожній сфері переходить до режиму «paperless», тобто «без паперів», – повідомила міністерка соціальної політики Марина Лазебна.

Тепер усе оформлення документів має відбуватися автоматично, як і інформаційний обмін між закладом охорони здоров’я, Пенсійним фондом, роботодавцем та Фондом соціального страхування. 

Як уточнили у МОЗ, е-лікарняні будуть розділятися на дві частини. Медичний висновок – це документ після обстеження лікаря, у якому міститься загальний діагноз. Лікар створює його у Реєстрі та завіряє його електронним підписом. Ви отримаєте про це смс-повідомлення. Звідти за кілька секунд лікарняний потрапляє до Реєстру Пенсійного фонду. І там формується  електронний листок непрацездатност – саме той документ, за яким нараховуються виплати. Про це ви також отримаєте повідомлення на телефон, вже від ПФУ. Роботодавець зможе побачити лікарняний на портал ПФУ.

Отримати відповіді можна за номером кол-центру Фонду соціального страхування – 0-800-501-892, або Пенсійного фонду – 0-800-503-753.

Читайте також: Що зміниться для львів'ян із жовтня 

Нагадаємо, що із 1 жовтня на львів'ян очікує низка нововведень. Зокрема, лікарняні можна буде оформити лише в електронному форматі, зміняться тарифи на газ, опалення та гарячу воду, пацієнти з діабетом зможуть отримати інсулін в аптеках за програмою «Доступні ліки». Детальніше про всі зміни ви можете прочитати тут. 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!