Україна першу партію вакцини від Covid-19 зможе отримати в другому кварталі 2021 року

1666 0
Зможемо розраховувати на виділення більше 8 млн доз вакцини.
ілюстративне фото: politeka.net

ілюстративне фото: politeka.net

Всесвітня організація охорони здоров’я вважає, що Україна зможе отримати першу партію вакцини від коронавірусу в другому кварталі 2021 року. Про це повідомив голова Офісу ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт, передає DW.

Читайте також: Троянський кінь для супербактерії. Як у Львові розробляють новітній антибіотик

За його словами, Україна отримає вакцину проти коронавірусу в рамках Фонду глобального доступу до вакцин Covid-19 (Covax), який був створений Глобальним альянсом з вакцин та імунізації (Gavi), ВООЗ й декількома урядами.

Ярно Хабіхт заявив, що український уряд вже висловив зацікавленість бути частиною механізму Covax і зараз працює над документами, щоб задовольнити всі вимоги.

«Україна також зараз вирішує питання щодо визначення груп ризику, які сварто вакцинувати першими», – сказав Ярно Хабіхт.

Читайте також: Нам бракує мишей. Як у Львові розробляють вакцину від коронавірусу

Однак, він не уточнив, чи йде мова про майбутню вакцину від коронавірусу, яку розробила і випробовує німецька компанія BioNTech разом з американською Pfizer, або про іншу.

За словами Ярно Хабіхта, кожна країна буде отримувати майбутню вакцину в кількості, що дорівнює 20% від чисельності населення. На думку ВООЗ, це «справедливий розподіл», щоб дотримуватися принципу рівності на першому етапі кампанії щодо щеплення від Covid-19.

Читайте також: У МОЗ розповіли, як відбуваються випробування потенційної вакцини проти Сovid-19 від України

«Транш, що покриває 20% населення країни, швидше за все, буде розподілений серед дорослих з високим ризиком, як, наприклад, літні люди та особи, які страждають на захворювання», – каже голова Офісу ВООЗ в Україні.

Ярно Хабіхт заявив, що Україна може розраховувати на виділення в 8 340 000 доз вакцини до кінця 2021 року, що становить 20% від наявного в країні населення. При цьому вакцину постачатимуть траншами. Перший транш буде у кількості, що дорівнює 3% населення, а це близько 1,25 млн доз.

Читайте також: У США починають випробування вакцини від COVID-19 на людях

За його словами, Україна має право отримувати вакцини, що повністю оплатять або частково профінансують донори за допомогою окремого механізму, який є частиною механізму Covax. Остаточні умови і повний пакет підтримки будуть доступні пізніше після затвердження радою GAVI.

Читайте також: Українці почали приймати антибіотики у 3,5 рази частіше, ніж до Сovid-19, – Уляна Супрун

«Україні потрібно буде офіційно подати заявку на цю підтримку відповідно до уніфікованих умов та процедур, які будуть затверджені для всіх 92 країн з низьким та середнім рівнем доходу», – каже Ярно Хабіхт.

Нагадаємо, за прогнозами ВООЗ, готова вакцина від коронавірусу може з'явитися до кінця 2020 року і вже 31 розробник вакцини проти коронавірусу перейшов до клінічних випробувань.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!