Україна після війни: думки відомих людей

4178 0
За роки своєї незалежності Україна ще не переживала настільки складної ситуації, як зараз. Про те, яким бачать майбутнє країни відомі громадські діячі та письменники та як, на їхню думку, будуть розвиватися події в Україні, дізналося Tvoemisto.tv.

Кількість жертв – і українських добровольців, і військових, яких ховають по всій Україні, і жертви на самому Донбасі – це та прірва, яка тепер буде справді відділяти Донбас від всієї країни, вважає письменник та журналіст Андрій Курков. Однак, на його думку, це стане проблемою лише одного покоління, якщо держава у цій ситуації «буде мудро поводитися».

«Не пробачать люди, чиїх батьків, синів чи братів вбили в Донецьку чи в Луганській області, так само, як і донецькі будуть думати, що їх бомбардували українці. Але це питання одного покоління і внутрішньої політики держави. Якщо держава буде мудро поводитись, поважатиме усіх громадян, і якщо ці громадяни погоджуються жити за однаковими моральними та християнськими цінностями, то все це буде історією через 20-30 років. Якщо ні, то це буде рана, яка болітиме постійно і буде провокувати якісь наступні конфлікти», – розповів Андрій Курков.

Експерт з довготермінових стратегій, який займається дослідженням цінностей та формуванням візії України до 2025 року, Євген Глібовицький переконаний, що в Україні є дуже важливою роль Києва як міста, яке дуже швидко «впускає в себе інакшість». На його думку, ідеальна модель країни приблизно виглядає так: львівський HR і конструкторське бюро, одеський відділ збуту, дніпропетровський відділ планування і донецьке виробництво з міжнародним менеджментом в Києві.

Все, що відбувається зараз, йде на користь самоусвідомленню та консолідації нації, вважає письменниця та співачка Ірена Карпа. На її переконання, Росія сама зрозуміє те, що відбувається, повстане її народ і ми ще станемо свідками цього. «Тільки тому, що все дається коштом великих жертв, я дуже сподіваюся, що це буде серйозний викуп, який ми платимо долі, історії, щоб люди більше не велися на «братську любов», яка відомо куди нас довела», – зазначила письменниця.

Українці вже відбулися як нація і стали сильними, а отже і готовими до боротьби, вважає пиисьменниця та правозахисниця Лариса Денисенко. «Нашій нації не потрібно лякатися терпіння, оскільки, що б не випало на долю, не можна здаватися, слід у всьому шукати позитив», – додала вона.

За словами письменника Максима Кідрука, війна з Росією триватиме, перемога не буде швидкою і миттєвою, але вона буде за Україною. «Попереду нас чекає дуже важких щонайменше 4-5 років. Я переконаний, що ще будуть жертви, і що війна триватиме, але в далекій перспективі, обираючи поміж Росією і Україною, я однозначно ставив би на Україну», – розповів Максим Кідрук.

Письменниця та журналіст Галина Вдовиченко вважає, що через випробовування українці йдуть до того, що Україна стане потужною державою. На її думку, процес самоусвідомлення відбувається у мешканців Сходу країни тільки тепер. «Народ за своїм рівнем перевищив державу, ще б державі за своїм народом встигати. От коли це станеться, ми будемо дуже сильною державою», – підсумувала вона.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!